VELIKA FOTOGALERIJA | Unikatna Grimalda ponovno je ugostila “Supce pud mavricun” – za budućnost tradicijske glazbe Istre ne treba brinuti!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je u unikatnom ambijentu Grimalde održano 16. izdanje manifestacije „Supci pud mavricun“. Za one koji ne znaju, mavrica je duga, a smotra je to svirača mlađih od 30 godina koja okuplja veliki broj mladih talenata, a ovog puta ih je bilo zaista više od očekivanog.

Naime, lani je bilo 29 mladih „supci“, a danas čak 44! Pred više stotina okupljenih u publici, nastupili su: Roko Radanović, Toni Jermaniš, Vedran Dušić, Diego Križanac, Tonči Brajuha, Ivan Brajuha, Matija Škrinjar, Stiven Sinožić, David Kocijančić, Deni Cvitko, Luka Hek, Bartol Pamić, Nathaniel Glad, Matej Jakša, Melisa Mikulić, Alex Hrvatin, Deni Milotić, Morris Gržan, Alex Kmet, Teo Roža, Vito Milanović, Kevin Jakus, Davor Milanović, Deny Folo, Patrik Simčić, Samuel Merklin, Ani Debeljuh, Luka Šolić, Lukas Šolić, Leo Gardina, Teo Tončić, Teo Vežnaver, Marina Markežić, Dorian Brečević, Matteo Sirotić, Nino Sirotić, Vito Kvaranta, Anton Roce, Mihael Glavaš, Lara Gašpić, Lucija Božac, Rafael Černeka i Ticiana Matković koja je i prva nastupila.

Najstariji Mihael Glavaš iz Barbana svirao je na mihu te sljedeće godine neće smjeti nastupati, a najmlađi je bio Nathaniel Glad iz Rovinja sa samo sedam godina. Međutim, treba reći da je bilo više od polovice svirača mlađih od 11 godina, što samo potvrđuje da za budućnost istarske tradicijske glazbe ne treba strahovati. 

Službeni dio otvorili su najmlađi članovi Folklornog društva Pazin pod vodstvom Vilme Mlekuš, a uz pratnju svirača harmonike Denisa Belca i Alanis Lušetić na bajsu, a onda su svoj program odradili i mališani Dječjeg vrtića „Mali princ“ iz Pazina.

Također, spomenimo da su se od 16 sati u Grimaldi održale i kreativna dječje radionice na temu mavrice (duge) te izložba radova djece iz Dječjeg vrtića Novaki Pazinski i Mali princ. Večer je završila nastupom Malvazija banda koji je dobro rasplesao mlađe i starije “na šterni”.

U protokolu, kojeg su odlično vodile elokventne ‘domaće snage’, sestre Karla i Amanda Dušić, su prije toga kratke govore održali načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin, njegov prethodnik i jedan od inicijatora ove manifestacije te aktualni saborski zastupnik Emil Daus i Boris Miletić, istarski župan koji je i otvorio 16. po redu Supce pud mavricun! 

Dok je ovakvih, Grimalda ne rabi imat straha!

Što se tiče organizacije, kada vidite ubrzani hod mnoštva mladih Grimalde u narančastim majicama i želju da se svima ugodi, odmah vam je jasno kako iza ove manifestacije stoji velika priprema i još veći entuzijazam te najveća ljubav prema svom kraju.

Mladi svirači? Ove godine zaista premladi za izlazak pred ovoliko brojnu publiku pa su i greške bile sastavni dio izvođenja. Bez obzira na to, one koji su uslijed treme postali svjesni „krive tipke“, publika je nagradila dodatnim pljeskom. Kao da su im poručili – vi samo štimajte našu tradicijsku glazbu, vježbajte i „sopite“, a mi smo tu uz Vas!

Grimalda? Unikatno mjesto u srcu Istre na 447 metara nadmorske visine s pogledom od kojeg se ledi krv u žilama ponovno je ovoj manifestaciji dalo posebnost kakvu nema nijedna druga u Istri i šire.

Supci pud mavricun su ogromno bogatstvo Istre i fantastična potvrda da na mladima svijet ostaje te da za budućnost tradicijske glazbe Istre ne treba brinuti.

 

 

Pročitajte još...