Danas je Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa se na inicijativu Ujedinjenih naroda diljem svijeta obilježava 13. listopada. Svrha obilježavanja je promicanje potrebe smanjenja rizika od katastrofa, uključujući i prevenciju, ublažavanje i pripremu na svim razinama i uz aktivno sudjelovanje od osobne do nacionalne razine.

Smanjenje rizika od katastrofa u praksi mogu biti strukturne, kao što su izgradnja brana, retencija, nasipa, provođenje građevinskih propisa, navodnjavanje, zaštita od tuče i drugo, te nestrukturne kao što su podizanje svijesti, izrada procjena rizika, kvalitetno prostorno planiranje, održavanje vježbi, edukacije u školama i slično.

U Istarskoj županiji, predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite Službe civilne zaštite Pazin  su 13. listopada 2022. posjetili Osnovnu školu Vladimira Nazora Pazin, Područnu školu u Gračišću. Tom prilikom su za učenike od 1. do 4. razreda održali edukaciju, te ih upoznali s rizicima od katastrofa i na koji način se mogu smanjiti rizici i prijetnje. Djeca su učila i kroz didaktičku igru „Zemlja rizika“, a provedena je i vježba evakuacije iz škole djece i učitelja u slučaju nastanka potresa.

Učenici su pokazali veliki interes za igru te su na taj način dodatno ojačali svoje prethodno znanje i spoznaje o mogućim rizicima i prijetnjama odnosno katastrofama s kojima bi se mogli susresti u svom budućem životu.

Pročitajte još...