Darko Suman i Toni Vojsković ovogodišnji laureati Općine Gračišće, Jeromela: “Najznačajniji provedeni projekt u proteklih godinu dana bilo je dovršenje i otvaranje vrtića”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prošle subote, 18. lipnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Gračišće. Ista je otvorena himnama Hrvatske i Istre te nastupom Luke Škrlja, Endija Červara i Davora Šaine. Predsjednik Općinskog vijeća Ivan Vojsković istu je i otvorio pozdravivši sve okupljene.

Svecana-Gracisce-20228

Nakon minute šutnje, Vojsković je poručio: „Drago mi je što smo se uspjeli okupiti u čast obilježavanja Dana Općine Gračišće. Kroz tri desetljeća stvarala se zajednica u kojoj je dobro živjeti I to ulažući u komunalne projekte, čuvajući tradiciju I baštinu I potičući život u središtu Istre. Za ovo što postoji danas zahvaljujemo prethodnicima, bivšim načelnicima, članovima općinskih vijeća I radnim skupinama. Nastojanja da stvaramo bolju zajednicu I dalje žive. Mala je to općina, ali velika, raštrkana, ali ujedinjena baš kao I na današnji dan“, rekao je Vojsković pa dodao:

„Iako se susrećemo s problemima, ostajemo na nogama. Općina živi zahvaljujući ponajprije ljudima koji ju čine. Vrtovi, vinogradi i proizvodi iz njih, vrijedni žitelji koji su znali iskoristi priliku te nenametljiva gospodarsko turistička reklama ono je što nas predstavlja u regiji. Kroz proteklu godinu u novoformiranom obliku nakon izbora, Općinsko vijeće održalo je sveukupno sedam sjednica na kojima su se donosile Odluke od značaja za zajednicu i za stanovnike. Ovim putem želim zahvaliti Općinskom vijeću, g. Ivanu Jeromeli i Općinskoj upravi na uspješnoj suradnji i zaželjeti da se ista nastavi i ubuduće.“

Svecana-Gracisce-202216

Nakon toga na scenu je stupio načelnik Ivan Jeromela koji je u referatu prezentirao odrađeno u minuloj godini čiji prvi dio donosimo integralno, a o aktualnim projektima ćemo kroz koji dan.

“Iz naše perspektive, najvažnija točka programa bilo je ponovno osnivanje mjesnih odbora, kojima će se dodijeliti novčana sredstva u proračunu općine o kojima mještani mogu izravno odlučivati i dogovorni odlučiti na što će se utrošiti. Cilj nije samo izravno odabiranje prioriteta za korištenje skromnih sredstava, već i omogućiti sudjelovanje u djelovanju općine i poticanje volonterizma i zajedništva.

Program rada koji smo predstavili u predizbornoj kampanji sastojao se od područja orijentiranih na djecu i obitelj, mlade koji žele izgraditi svoj dom, poduzetnike, umirovljenike, te sudjelovanje mještana  radu općine i njihovo bolje informiranje.

Ostvarili smo ubrzanu isplatu naknade za novorođenče, te će se izmjenom odluke o socijalnoj skrbi krajem godine uvećati i iznos za isplatu. Sufinanciramo privatni smještaj vrtićke djece, redovito isplaćujemo stipendije učenicima i studentima, potakli smo i pomogli nekoliko volonterskih akcija mještana. Smanjili smo komunalni doprinos koji je ranije bio najviši u središnjoj Istri, potpisivanjem ugovora pokrenuli smo izradu izmjena i dopuna Prostornog plana.

Kao prvi korak ponovne uspostave mjesnih odbora, izmijenili smo statut Općine, te je u planu provedba izbora za mjesne odbore.

Građanima i mještanima otvoreni smo za sve potrebne savjete i tehničku pomoć u investicijama koje ih zanimaju. U svibnju smo otvorili Viber kanal kako bi mogli efikasno prenositi informacije korisne stanovnicima općine i o aktivnostima Općine.

Najznačajniji provedeni projekt u proteklih godinu dana bilo je dovršenje i otvaranje vrtića, koji je s radom počeo u listopadu 2021. godine. U trenutku preuzimanja upravljanja Općinom, građevinski radovi na vrtiću bili su gotovo u potpunosti dovršeni. Preostalo je riješiti ono što je ponekad i teže od konkretnih radova, ishođenje uporabne dozvole i rješenja namjenske kontrole za rad.

Prepreka ishođenju uporabne dozvole bilo je nepostojanje ugovora o priključenju vrtića na javni sustav odvodnje, jer pročistač u Gračišću nema uporabnu dozvolu, pa nije dozvoljeno spajanje zgrada na sustav dok se ona ne ishodi.

Jedino rješenje koje je bilo moguće ostvariti u kratkom roku do početka školske godine bilo je ugradnja sabirne jame za vrtić. Osim materijalnih radova, bilo je potrebno u iznimno kratkom roku provesti i izmjenu glavnog projekta, ishoditi nove posebne uvjete i potvrde glavnog projekta i izmjenu građevinske dozvole. Moram pohvaliti i zahvaliti svim sudionicima koji su maksimalnim trudom omogućili da se isto izvede u najkraćem mogućem roku.

Sredinom rujna proveden je tehnički pregled, nakon njega i namjenska kontrola te smo unatoč svim problemima, uspješno zadovoljili sve tražene uvjete i početkom listopada novi vrtić u Gračišću počeo je s radom.

Otvaranje vrtića je uz veliku korist mladim obiteljima, otvorilo i veliki problem financiranja rada ustanove, jer mjesečni troškovi dosežu do gotovo pola izvornih prihoda, odnosno trećine ukupnog proračuna Općine, te i ovim putem apeliram na županiju i državu na jaču podršku opterećenim općinama i gradovima u brizi za najmlađe.

Uređen je društveni dom u Brljafima – izrađen je spušteni strop s toplinskom izolacijom, ugrađen klimatizacijski sustav, nova profesionalna kuhinja, izgrađen novi kamin i nove klupe i stolovi čime je kvaliteta često korištenog objekta podignuta na novu razinu. Ukupni troškovi iznosili su oko 350 tisuća kuna, a osigurano je sufinanciranje s 140 tisuća kuna putem LAG-a središnje Istre.

Akcijama zajedničke pomoći pokazali smo smjer u kojem se Općina treba kretati. Dobavom i distribucijom gotovo 500 m3 mljevenog asfalta diljem cijele Općine pokazali smo da ćemo se truditi ravnomjerno ulagati i održavati infrastrukturu na cijelom području.

Dom u Bazgaljima osvježen je unutarnim bojanjem i vanjskom impregnacijom zidova, a općina je nabavila nove klupe i stolove. Mladi s područja naselja Bazgalji su doniranjem rada i materijala a Općina nabavom opreme za Dom u Bazgaljima dokazali da se zajedničkim djelovanjem može postići puno veliki učinak s ograničenim sredstvima”, rekao je, između ostalog, načelnik Jeromela.

Nakon načelnikovog izlaganja, na ‘scenu’ su stupila djeca, učenici Područne škole Gračišće. Škola ima 25 učenika koje kroz školske aktivnosti u dva kombinirana razredna odjeljenja vode učiteljice Svetlana Dukin Bertoša i Dubravka Mišura. Upravo su oni upotpunili program svojim recitacijama, plesom i pjesmom.

Što se tiče nagrada za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Gračišće, tu su nagrade dobili:

Darko Suman, koji je već dvadesetak godina profesor Tehničke kulture i fizike u OŠ „Vladimir Nazor“ u Pazinu te dobitnik državnih nagrada „Ivan Filipović“ i „Faust Vrančić“. Svojim radom istaknuo se uspjesima u radu s djecom na STEM području i pripremama učenika za natjecanja u robotici te je s njima ostvario značajne uspjehe, čime je nesumnjivo potaknuo razvoj samopouzdanih, ponosnih i sposobnih mladih ljudi.

Toni Vojsković, vrijedan stanovnik općine Gračišće koji već dugi niz godina obavlja poslove vezano za uređenje komunalne infrastruktre općine. Svojim je radom osiguravao da na općini budu provedene sve potrebne mjere uređenja ulica, prostora, cesta, puteva, trgova i staza te bio dostupan u raznim uvjetima  i skrbio o infrastrukturi.

Svecana-Gracisce-202257

Pročitajte još...