Sutra od 16 do 19 sati otvoreni dani ornitološkog kampa Učka 2022 u Rovozni

Facebook
Twitter
LinkedIn

U srijedu, 24. kolovoza, od 16 do 19 sati, održat će se Otvoreni dan Ornitološkog kampa Učka 2022. Kamp se održava od 15. kolovoza do 4. rujna na lokvi Rovozna. Ova, najveća prirodna lokva u zaštićenom području Parka prirode Učka, nalazi se na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćenica i Sv. Jelene. Kamp, 17. godinu zaredom, organizira Udruga BIOM u suradnji s Parkom prirode Učka, a ove se godine kamp odvija u sklopu međunarodnog projekta DinAlpConnect.

Misija ovog kampa, u kojem sudjeluju volonteri iz Hrvatske i inozemstva, je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Službeni prstenovači Udruge Biom u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Tako uhvaćene ptice se puštaju u najkraćem mogućem vremenu, a njihova sigurnost je na prvom mjestu.

Tijekom Otvorenog dana,  posjetitelji će se u pratnji ornitologa, upoznati s lokalnim gnjezdaricama, ali i s vrstama pticama koje lokalitet lokve Rovozna koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe. Također će biti predstavljena i demonstrirana metoda prstenovanja ptica te će posjetitelji moći čuti i nešto više o bioraznolikosti ovog područja, a posebno o vrstama biljaka i životinja koje ovdje obitavaju.

Otvoreni dan ornitološkog kampa prilika je da saznate sve što vas zanima o pticama i njihovim staništima, kao i da pobliže upoznate neke od vrsta koje migriraju preko Učke.

DOLAZAK NA LOKACIJU

Najprije treba doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena → u Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki → jednom kada ste na biciklističkoj stazi br. 8, prvo treba skrenuti desno, zatim lijevo, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se ne slijedi) → cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa) → kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje.

Pročitajte još...