U subotu 11. Festival terana i tartufa u Motovunu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Srđan Oroš

Kada Istrom u listopadu zavladaju jesenski tonovi, njezini se krajolici presijavaju u stotinama nijansi žute, narančaste i crvene boje. S vrha brežuljka, ovo jesensko šarenilo dostojanstveno promatra Motovun, srednjovjekovni gradić s pogledom na obronke prekrivene vinogradima, tartufima bogatu Motovunsku šumu te rijeku Mirnu i njezinu zadivljujuću dolinu.

U pitoresknom Motovunu se u subotu 22. listopada 2022. godine održava 11. Festival terana i tartufa, koji tradicionalno okuplja brojne izlagače i posjetiteljima nudi degustacije terana, tartufa i raznih proizvoda na bazi tih dvaju enogastronomskih dragulja.   

Teran je stara istarska sorta koja je prije stotinjak godina dominirala istarskim poluotokom, a prvi se put spominje prije više 600 godina. Autohtono istarsko vino, zbog jakog i robusnog okusa najbolje prija uz pršut, sir i jela na bazi mesa i divljači, a svojom rubinsko crvenom bojom kao da se sljubljuje s jesenskim bojama Istre. Uz teran, ravopravna je zvijezda festivala i tartuf, podzemno istarsko blago bez kojeg bi današnja gurmanska kuhinja bila nezamisliva.

Bijeli tartufi iz Motovunske šume – FOTO: David Matković

Festival terana i tartufa na jednom mjestu okuplja istarske vinare – proizvođače terana – koji mu žele odati značaj koji zaslužuje. Tvrtke koje se bave otkupom tartufa se na festivalu predstavljaju s najboljim primjercima tartufa i raznim proizvodima na bazi tartufa iz svog asortimana. 

Vrata festivala se za posjetitelje otvaraju u 12 sati, a degustacije, druženje uz glazbu s Mistral bendom i mogućnost kupnje raznih proizvoda su predviđeni do 20 sati, no tu zabavi i druženju nije kraj, jer tada na scenu dolazi popularni Remix Band. Program vodi Borna Šmer. 

U ponudi festivala su i tradicionalne istarske tjestenine – fuži i pljukanci – s umakom na bazi tartufa ili na bazi divljači (i terana), a za pripremu slasnih jela su zaduženi iskusni i profesionalni kuhari. Osim proizvoda na bazi terana i tartufa, na festivalu svoje proizvode nude izlagači meda, maslinovog ulja, suhomesnatih proizvoda, čokolade, sira, voća i raznih slastica na bazi terana ili tartufa.

Od 14 do 17 sati će se u kulturno-edukativnom centru boutique hotela “Kaštel” održavati radionice za djecu i to radionica izrade tjestenine te likovna radionica slikanja u vinorel tehnici, gdje se umjesto umjetnih boja za slikanje koristi teran. 

Proglašenje najvećeg tartufa festivala je na rasporedu u 15 sati, a u 18.30 sati će posjetitelje dobro razdrmati sjajna Limena glazba Zajednice Talijana iz Buja. 

Program se odvija u šatoru pa bojazni od kiše nema. Brdo s najboljim teranom i tartufima čeka vas u subotu 22. listopada od 12 sati! Organizatori događanja su Turistička zajednica općine Motovun i Općina Motovun, uz podršku Turističke zajednice Istarske županije.

Prekrasni Motovun iz zraka – FOTO: David Matković
Pročitajte još...