Uzbudljiv će biti i treći dan Motovun Film Festivala!

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Samir Cerić Kovačević

Trećeg dana MFF-a probudit ćete se blokom Motovunskih kratkih u 10:30 u Kinu Bauer, dok nastavak nikad jače kratkometražne konkurencije slijedi u Kinu Mak s početkom u 18:30. Europski pobjednik ove kategorije ulazi u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije.

U 11:00 sati u sklopu programa Kampus Motovun, studenti Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i New York University Abu Dhabi predstavit će svoje uratke u dvorani Kina Mak.

Kako izgleda kada odlučna i temperamentna majka odluči izbaviti sina iz Guantanama saznat će publika koja se u 12:00 nađe u Kinu Bauer. Kvaliteta filma Kurnaz protiv Busha potvrđena je s dva Srebrna medvjeda, i to u kategorijama za najbolji scenariji i glavnu ulogu.

Točno u podne, na terasi hotela Kaštel, po tradiciji zemlje partnera, moći ćemo doživjeti švedsku fiku. Taj ritual pijenja kave ili čaja obogatit će Ranko Mitić Mito, ugledni asistent kamere, šarfer i direktor fotografije, ujedno ovogodišnji dobitnik nagrade 50 godina. Nije samo iskustvo to koje čini Mitića idealnim sugovornikom na Fiki u podne, već i vesela narav i istančani smisao za humor kojim oživljava osobnu povijest u niz anegdota.

Remasterirana kopija Nacionalne Klase puštat će se u čast redatelja, vrlog hitmejkera, za čije se filmove čekalo u redovima. Goran Marković, svojim filmovima uspio je zagrebati u srž društvene zbilje, a pritom ostati miljenikom široke publike. Projekcija će se održati u Kinu Bauer, s početkom u 14:00 sati.

U sklopu švedskog programa, na platnu kina Mak u 14:30 prikazivat će se Curefeministička komedija apsurda iz 1968., koja prati tri glumice na kazališnoj turneji. U 16:00 u Kinu Bauer prikazivat će se Jedi, spavaj, umri, švedski film novijeg datuma. Priča je to o sudbini tvorničke radnice balkanskog porijekla koja se nađe u sukobu sa švedskim društvom nakon gubitka posla.

Mo Harawe, austrijsko-somalski redatelj, a ujedno i član ovogodišnjeg žirija Motovunskih kratkih intrigantan je autor čija će dva filma biti prikazana u Kinu Mak, unutar bloka Austrijski kratki, s početkom u 16:30.

U sklopu glavnog natjecateljskog programa prikazivat će se Sveti Duh, film nagrađivanog redatelja Chema Garcia Ibarre. Ovu priču o izvanzemaljski) otmicama, prekrasno snimljen na 16-milimetarskom filmu, bit će prikazan u Kinu Bauer, točno u 18:00. Pratit će ga kratki film Dječak koji je u konkurenciji Motovunskih kratkih, hrvatskog redatelja Hrvoje Mabića.

Sveti pauk, misterija o lovu na serijskog ubojicu ovjenčana nagradom za najbolju glumicu u Cannesu, bit će prikazana u Kinu Trg s početkom u 21:00. Prije projekcije nenadmašivom Goranu Markoviću bit će uručena nagrada Maverick Motovuna.

Redateljski prvijenac Lane Barić, Snjeguljica, u kratkometražnoj je konkurenciji, a projekciju će imati i uz Glavu velike ribe redatelja Arsena Oremovića, gdje je Lana Barić utjelovila glavni lik i osvojila Zlatnu arenu. Filmovi će biti prikazani u Kinu Billy s početkom u 21:15. Dio dugometražnog programa je i film Rodeo, pa će mlada Julia i njena banda pustolovnih motociklista podići adrenalin svima koji se usude naći na Kinu Trg u 23:30.

U isto vrijeme, netom prije ponoći, posjetitelji MFF-a uronit će u noć strave u sigurnom okrilju motovunskog kina Billy. Istaknuti domaći skladatelji filmske glazbe počastit će nas jedinstvenim audiovizualnim iskustvom. Uz projekciju filma Vještice: Povijest magije kroz stoljeća (1922.), kultnog švedskog nijemog filma koji ove godine slavi svoju stotu obljetnicu, imat ćete prilike doživjeti gotički svijet demona u pratnji skladbe koju su Alen i Nenad Sinkauz napisali samo za tu priliku.

Nakon projekcija, uživat ćemo u koncertu Miriiam, ovogodišnje dobitnice nagrade Rock&Off Veliki Prasak.

Pročitajte još...