Župan Miletić primio dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Župan Boris Miletić primio je danas dobitnike nagrada „Suncokret ruralnog turizma“ iz Istre: Sonju Glavić (Casa Matiki, Žminj), Aleksandru Pekica i sina Emila (Izletište Pekici, Svetvinčenat), supružnike Antoniju i Mihaela Budaka (Konoba Doma – Budak produkt, Sv. Petar u Šumi), te predsjednicu Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Dijanu Katicu. Prijemu je prisustvovao i županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, čiji je Upravni odjel ove godine i slao prijave na Javni poziv za dodjelu nagrada „Suncokret ruralnog turizma“.

„Iskrene čestitke na osvojenim nagradama. Svi skupa možemo biti ponosni na vaš doprinos razvoju poljoprivrede u ruralnom djelu naše Istre, ali i samom turizmu. Svako priznanje veseli i daje poticaj za dalje, a vaš uspjeh može biti primjer i ostalima. Posebno drago mi je vidjeti da sve više mladih ostaje na selu i bavi se poljoprivredom“, kazao je župan.

„Imamo jako razvijen turizam na obali i najrazvijenija smo turistička regija u Hrvatskoj, ali uvijek ćemo težiti da podjednako, a ako je moguće i više, razvijamo turizam u unutrašnjosti. Vaš je turizam održivi, koristite autohtone, lokalne proizvode, koji sami proizvodite, a kroz vaš trud, znanje i rad prodajete i našu tradiciju i kulturu“, poručio je pročelnik Pinzan.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Dijana Katica pridružila se čestitkama te je kazala da je 15 članova povjerenstva imalo težak zadatak u odabiru najboljih. Prisjetila se i kako je Istra, kao prva županija u Hrvatskoj, još devedesetih godina krenula poticati ruralni razvoj, kroz OPG-e i agroturizme.

Nagrađeni su složni da iza njihovog rada stoji velika ljubav prema onome čime se bave, a posebno zadovoljstvo predstavlja zadovoljan gost.

Riječ je o godišnjoj nagradi, koja je ove godine dodijeljena u Cavtatu, a organizira ju Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

Poduzetnici, obrtnici, udruge, OPG-i, turističke zajednice te jedinice područne i lokalne samouprave natjecali su se u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Zlatnu povelju u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“ osvojila je Konoba Doma, dok je u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva“ Casa Matiki osvojila zlato, a Izletište Pekici srebro. Spomenimo i da je konkurencija bila jaka, a nominiranih je bilo sveukupno 138 iz devet županija.

Pročitajte još...