FOTO | Svečano obilježen Dan Općine Tinjan i 77. obljetnica pobjede nad fašizmom

Facebook
Twitter
LinkedIn

U subotu 14. svibnja proslavljen je Dan Općine Tinjan koja je napunila 29 godina postojanja, kroz bogati cjelodnevni program koji je zaokružen svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Ujedno, Općina Tinjan obilježila je spomen obljetnicu pobjede nad fašizmom i oslobođenjem Tinjana 1945., od čega je prošlo 77 godina. Tim je povodom položeno cvijeće na spomenik palim borcima.

Sve je krenulo u 10 sati ujutro pljočkanjem, starinskom tradicionalnom igrom, nakon čega se u dobrom raspoloženju održala rekreativna biciklijada i pješačenje pod nazivom Bike&Walk. Sudionici su se rekreirali na stazama u ljepoti prirode, nakon čega su imali zajednički ručak.

Kasnije je upriličen i turnir u gađanju glinenih golubova na streljani Picupari, mogla se pogledati  nova postava Zavičajna zbirka Enriko Depiera, a Kumpanija Kosirići Tinjan organizirala je Mali samanj koji je oduševio sve prisutne. Posljednje zbivanje programa bio je malonogometni turnir koji je započeo u 18 sati i traja do kasnih večernjih sati, dok je u isto vrijeme na tinjanskom vidikovcu Spod ladonja započela svečana sjednica Općinskog vijeća.

Na početku sjednice himnu je otpjevala Diana Krizmanić, učenica 4. razreda gimnazije u Pazinu. Među uzvanicima su bili Nada Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije, Sanja Radolović, predsjednica SDP-a Pule i saborska zastupnica, gosti iz Velikog Trojstva, Vesna Rusijan, ravnateljica dječjeg vrtića Olga Ban Pazin i Damir Milanović, direktor Poslovne jedinice Pazin Istarskog vodovoda Buzet d.o.o., a svečanu sjednicu svojim su prisustvom također uveličali načelnici i delegacije istarskih gradova i općina, predstavnici državnih i drugih tijela, predstavnici gospodarstva i udruga Općine Tinjan te brojni drugi gosti.

Okupljenima se najprije obratio predsjednik Općinskog vijeća Igor Antolović koji je rekao da vjeruje kako se vijeće bavi važnim odlukama te da svi daju sve od sebe kako bi pridonijeli općem razvoju.

– Bez obzira na niz ograničenja u vremenu u kojem živimo, vjerujem da promičemo dobru energiju te imamo hrabrosti slijediti svoju viziju. Već sada možemo reći da smo općina po mjeri čovjeka gdje se kvaliteta života neprestano podiže. Danas je prilika da naglasim da je smisao politike na nacionalnoj i lokalnoj razini raditi i truditi se zbog općine, mještana i njihovih potreba – rekao je Igor Antolović istaknuvši i obilježavanje 77. obljetnice pobjede nad fašizmom te pozvao sve da minutom šutnje odaju počast svim palim borcima Narodnooslobodilačkog rata i poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Nakon ovog obraćanja nastupile su tinjanske mažoretkinje iz vrtićke skupine te je potom načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin podnio godišnji izvještaj.

– Razloga za slavlje doista imamo, jer naša se općina, koja bilježi 29 godina postojanja, unatoč svim poteškoćama koje su donijele dvije pandemijske godine, nastavila razvijati, i zacrtane projekte uspješno smo realizirali. Čeka nas bogata i sadržajna sezona i ostatak godine, a ujedno koristim priliku da naglasim kako ćemo svi mi, kojima ste dali povjerenje da vodimo ovu Općinu, i dalje vrijedno raditi, realizirati nove projekte i činiti sve za poboljšanje kvalitete života naših mještana. Hvala Tinjancima na podršci i prijedlozima i hvala svim mještanima i gostima koji su danas s nama – naglasio je načelnik Goran Hrvatin.

Okupljenima se obratila i Nada Prodan Mraković prenijevši srdačne pozdrave istarskog župana Borisa Miletića.

– Zadovoljstvo je biti tu ispod ladonja i osjetiti dobre i pozitivne vibracije, a jednako važan je i vaš cilj. Biti Općina pršuta je obaveza i na tome ozbiljno radite. To treba i dalje promovirati na način da su svi uključeni, obrtnici, pršutari, stanovnici…Ali nemate vi samo pršut, tu su i Kosirići, to su priče koje se nadograđuju. Općina Tinjan i cijela Istra imaju što za ponuditi. Potrebno je čuvati tradiciju, običaje i kulturu. Čestitam i na turističkim rezultatima te vam želim još puno uspješnih projekata i programa u budućnosti – istaknula je Nada Prodan Mraković.

Sanja Radolović u svom je pozdravnom govoru rekla kako joj se čini da je Tinjan, s obzirom na razvoj i programe, više grad nego općina.

– Radite na vašem podmlatku, osnovali ste i Udrugu mladih. Spojili ste turizam i poljoprivredu, brinete se za mlade, a čestitam vam na svakom euru koji ste povukli iz fondova. No sve to ne možete sami zato mi moramo biti glasni i omogućiti sufinanciranje vaših programa – rekla je Sanja Radolović.

Uzvanicima se obratio i Milan Antolović, predsjednik Udruge antifašista Pazina, nakon čega su male mažoretkinje iz srednje vrtićke grupe oduševile prisutne svojim nastupom. Svečana sjednica zavšena je nastupom starije grupe mažoretkinja te Foklornog društva Kosirići, no prije toga načelnik Goran Hrvatin i predsjednik Općinskog vijeća Igor Antolović podijelili su plakete i zahvalnice. Općinsko vijeće svake godine dodjeljuje nagrade i priznanja zaslužnim građanima, pravnim i fizičkim osobama koje su se istaknule svojim rezultatima i svojim radom te koje su kroz višegodišnju suradnju na određeni način dale svoj doprinos razvoju Općine Tinjan.

Tako su plakete dobili Vesna Rusijan, ravnateljica Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin za dugogodišnju uspješnu suradnju i osobni doprinos predškolskom odgoju i obrazovanju na području Općine Tinjan, Istarski vodovod d.o.o. Buzet Poslovna jedinica Pazin za dugogodišnju uspješnu suradnju na razvoju vodoopskrbne infrastrukture na području Općine Tinjan i Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera za doprinos kulturnom i društvenom razvoju Općine Tinjan, dok su zahvalnice dodijeljene Josipu Vadinjofu i Meliti Smolici za uložene napore i postignute rezultate na unapređenju sporta u Općini Tinjan.

Pročitajte još...