Istarski pršutari dobili vrijedna priznanja na Danima hrvatskog pršuta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Split je ovoga vikenda domaćin Dana hrvatskog pršuta, osme po redu manifestacije kroz koju se promoviraju i predstavljaju hrvatski pršutari sa svojim proizvodima koji su po kvaliteti poznati u cijelom svijetu.

Prvog dana manifestacije, 22. travnja, pršutarima su dodijeljena priznanja, pa je za šampiona proglašen Krčki pršut Žužić. Istarski proizvođači također su imali veliki razlog za slavlje, jer se odmah iza šampiona plasirala Pršutana Buršić s osvojenim zlatom, dok je srebro odnio dalmatinski pršut Smjeli. Iznimno ponosni i mogu biti i drugi istarski proizvođači – Pršutana Jelenić s osvojenim zlatomPršutana Dujmović koja će u Istru ponijeti srebrnu medalju te Pisinium, također srebrni.

Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 14 pršuta s oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla iz Istre, Dalmacije, s otoka Krka iz Drniša te tri iz Crne Gore. U sobotu 23. travnja održava se izložbeno-prodajni dio manifestacije na kojoj će se od 8 do 15 sati na splitskim Prokurativama predstaviti dvadesetak proizvođača pršuta, među kojima i istarski, a posjetitelji će moći probati ovu vrhunsku deliciju i saznati sve o karakteristikama proizvodnje pršuta ovisno o regiji iz koje dolaze.

Cilj ove manifestacije je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti, odnosno, očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. U sklopu Dana hrvatskog pršuta održavaju se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajućih institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i drugo.

Pročitajte još...