Predstavljena knjiga o osebujnom tinjanskom odvjetniku i fotografu Vittoriju Depieri

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer je na pulskom Kaštelu, u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre predstavljena monografija „Vittorio Depiera – (ne)poznati odvjetnik i fotograf amater“, autora Ivana Smoljana i Nine Brečević.

Monografija je rezultat dvogodišnjeg istraživanja navedenih autora, uz podršku urednice Lane Skuljan Bilić, više kustosice u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Knjigu su predstavili sami autori i urednica, zatim Tajana Ujčić viša kustosica u Muzeju Grada Rovinja, dok je promociju moderirao Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Autori su dali svoj osvrt na kronologiju nastanka knjige, od odabira i važnosti teme, preko poteškoća sa pristupanjem arhivima u doba najžešćeg vala korone u Hrvatskoj i susjednoj Italiji, do uspješnog dovršavanja djela, uz zahvalu na potpori urednici Lani Skuljan Bilić. Urednica je naglasila kako je ovim projektom javnosti predstavljeno novo ime starije fotografije u Istri, uz do sada poznate ostavštine Antona Škabića i Richarda Schustera, te da ovo djelo predstavlja veliki doprinos na polju povijesti fotografskih zbirki u Istri, naročito kada je riječ o najstarijim ranim amaterskim i raritetnim fotografijama. Tajana Ujčić osvrnula se na Vittorijevo „Rovinjsko razdoblje“, budući da je Vittorio nakon ženidbe 1899. godine preselio u novoizgrađenu Villu Depiera u Rovinj. Dok u „Tinjanskom razdoblju“ Vittorio fotografira portrete ljudi iz susjedstva, panorame Tinjana, ljude u narodnim nošnjama, radove u polju, u “Rovinjskom razdoblju” najčešći motivi na fotografijama su njegova djeca i supruga te panorame Rovinja, koje onda kao fotorazglednice u vlastitoj radinosti izrađuje i šalje obitelji u Tinjan.

Osim što je popraćena velikim brojem Vittorijevih fotografija, knjiga daje uvid u Vittorijev životni put koji je bio veoma zanimljiv. Osim što doznajemo da je putovao u Argentinu i Grčku, i naravno fotografirao tamošnje kulturne znamenitosti, bio je vješt i u svom primarnom poslu, kao odvjetnik na Okružnom sudu u Rovinju. U jednoj sudskoj parnici na suprotnoj strani našao mu se odvjetnik dr. Matko Laginja, a tko je „pobijedio“ doznati ćete kad pročitate ovo djelo.

Izdavač monografije o Vittoriju Depieri je udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana čiji su članovi i autori knjige, recenzentice su Gordana Milaković, viša kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Maja Zidarić Pilat, ravnateljica Muzeja grada Pazina, dok dizajn potpisuje Marko Cerovac iz Pazina. Tisak monografije sufinancirala je Istarska županija – Odjel za kulturu i zavičajnost i Općina Tinjan, a svoj primjerak možete zatražiti u gore navedenoj udruzi.

Pročitajte još...