TZ središnje Istre uredila nove staze i organizirala besplatna vođena pješačenja u studenom

Facebook
Twitter
LinkedIn

Protekle tri subote (5., 12. i 19. studeni) na području TZ središnje Istre obilježene su „otkrivanjem“ novih pješačkih staza. Spojili smo tako predstavljanje novouređenih staza široj javnosti te rekreaciju koja je, zbog sjedilačkog načina života većine stanovništva, prijeko potrebna svakome od nas. Osim toga, svi su posjetitelji kušali i lokalnu gastronomiju.

Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) tijekom studenog je organizirala besplatna vođena pješačenja u općinama Gračišće, Pićan, Karojba i Sveti Lovreč naziva Explore central Istria in Autumn, odnosno Otkrij središnju Istru u jesen. Razgledi su bili organizirani tijekom triju subota u studenom, odnosno 5., 12. i 19. studenog 2022. Po završetku pješačenja, sudionici su uživali u istarskoj maneštri u ugostiteljskim objektima na području tih općina, a sve s ciljem približavanja gastronomije našega područja.

Prvo je pješačenje bilo Stazom svetog Nicefora s dionicom Gavranovo krilo (716). Kružna je to pješačka staza koja započinje u Gračišću, prolazi kroz Pićan te se vraća u Gračišće i duga je 11.1 kilometar. Jedna od atrakcija na stazi je, kao što samo ime kaže, slap Gavranovo krilo. Iako je pješačenje započelo sivim oblacima, do kraja pješačenja zasjalo je sunce. Grupa ljudi željnih pješačenja uživala je u prirodi koja ih je okruživala tijekom četverosatnog pješačenja, a po završetku su uživali u domaćoj maneštri u Konobi Marino, u Gračišću.

Nakon toga uslijedilo je pješačenje Stazom Quadruvium (717). Kružna je to pješačka staza na području općine Karojbe duga 11.5 kilometara, a njezino ime Quadruvium latinska je riječ za raskrižje, po kojoj je Karojba dobila ime. Svi su prisutni upoznali dio povijesti općine Karojbe te uživali u pogledu na izvor Badavca i vrtaču Sopajac, odnosno Veli dol. Po završetku pješačenja u agroturizmu Tikel sve je pješače dočekala istarska maneštra i fritule.

Posljednje je pješačenje bilo na Stazi San Lorenzo II (719), kružnoj pješačkoj stazi na području Svetog Lovreča. Lagana je to obiteljska staza, otprilike 10 kilometara duga, koja se nalazi u povijesno vrlo značajnoj općini čije središte čini mjesto Sveti Lovreč, takozvani utvrđeni grad – muzej. Nakon trosatnog pješačenja, tik pred kišu, grupa je stigla u Tomažovu konobu u Voštene, gdje je uživala u domaćoj rakiji i istarskoj maneštri.

Unatoč lošim prognozama za sve navedene datume, sva su pješačenja prošla bez kapi kiše, u dobrom raspoloženju i pozitivnom umoru koji nas je savladao pri završetku. Interes za pješačenja bio je zbilja velik pa su tako, već 7 dana nakon početka zaprimanja prijava, sva mjesta bila popunjena iako smo broj dvaput povećavali. Sve su grupe bile u sigurnim rukama triju vodiča.

Žao nam je što nismo mogli prihvatiti sve zainteresirane, ali svakako preporučujemo da svi koji se nisu stigli uključiti u pješačenja posjete nove (ali i stare) staze na području TZ središnje Istre i uživaju u prirodi, pitoresknim gradićima, zapanjujućim vidicima i atraktivnim kulturnim znamenitostima koje mogu sresti na njima. Popis svih staza potražite na sljedećoj poveznici – https://www.central-istria.com/hr/aktivnosti-activities-aktivurlaub/pjesacenje-walking.

Trasiranje i uređenje navedenih pješačkih staza dio je projekta Razvoj ponude aktivnog turizma središnje Istre – Obilježavanje pješačkih i biciklističkih staza sufinanciranog sredstvima Hrvatske turističke zajednice, u sklopu Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini, na koji je TZSI prijavila pet projekata. Projekt je sufinanciran sa 117.827,50 kn.

Pročitajte još...