ZLATNI MIŽOL U KUKURINIMA | Ugodna večer potvrdila kako istarska vina zaslužuju svaki aplauz – šampion večeri Calypsa Nera iz 2018. godine!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Dobro raspoloženi vinari pozirali su s bocama vina svojih kolega (Goran Baćac, Andrea Baćac, Korado Živolić i Moreno Čule)

Jučer se u Kukurinima, u vinariji Baćac, održala nova večer sveistarskog mobilnog vinskog mikro festivala „Zlatni mižol“. Nesvakidašnji je, barem za ove prostor, to projekt kojeg su pokrenuli portal za kulturu stola u Istri Bookaleta, odnosno njegov začetnik poznati novinar Davor Šišović te Nenad Karleuša koji stoji iza projekta Local wineries, aplikacije kojoj je cilj na jednom mjestu okupiti sve vinarije te im ponuditi promidžbu i deklaraciju i tim putem.

Princip je jednostavan, diljem Istre se periodično okuplja do 15-tak pozvanih sudionika koji ocjenjuju do 15-tak vina iz dvije, tri ili četiri vinarije. U ocjenjivanju sudjeluju i stručnjaci, sommelieri i vinari, ali i novinari, influenceri te ostali ljubitelji vina koje možemo nazvati laicima na tom polju.

U prekrasnoj kušaoni vinarije Baćac su se uz njihova, prezentirala vina iz još tri vinarije. Bili su tu Korado Živolić iz Vina Živolić, Andrea Baćac iz Vina Perinić te Moreno Čule, vlasnik Vina Čule. Sveukupno, okupljeni su u fantastičnoj atmosferi probali 15 vina, a konačne ocjene kroz nekoliko dana javiti će portal Bookaleta.

Pauza se napravila i kako bi se popratio nastup grupe Let 3 na Eurosongu

No, bira se i „šampion dana“, vino koje sudionici biraju prema prvom dojmu, ono koje ih se nekako najviše dojmilo. Ta je titula pripala Calypsa Neri iz 2018. godine, odležanoj kupaži od 60% merlota i 40% cabernet sauvignona.

Jedan od uzvanika bio je i vlasnik Konobe Dišpet, Elvis Zulijani, koji je bio zadužen za gastronomski dio, a u raspravi je vrlo precizno znao reći koja vina najbolje pašu uz koja jela, iako se čulo svakakvih unikatnih prijedloga.

Za kraj, dodati ćemo kako je svih 15 vina pokazalo kako su Goran Baćac, Andrea Baćac, Moreno Čule i Korado Živolić na pravom putu te kako se njihov predani i naporni rad itekako isplaćuje. Dok čekamo rezultate s Bookalete, dodajmo kako je večer bila ispunjena smijehom i ugodnom atmosferom, a kada na to dodamo i kvalitetna vina, možemo reći kako je pogođena hedonistička poanta života u Istri.

Pročitajte još...