Istria300 ponovno spojila sportske izazove te istarske krajolike i gostoprimstvo

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jedinstven biciklistički događaj Istria300 namijenjen strastvenim biciklistima iz cijelog svijeta jučer je, u subotu 8. listopada, okupio 1.500 biciklista od 15 do 77 godina iz 26 zemalja koji su istarskim cestama vozili punih 12 sati, uživajući u prirodnim ljepotama i posebnom sportskom izazovu.

Svi su sudionici startali s porečke rive gdje su vožnju i završili, a u skladu sa sloganom događaja Ride your limits! mogli su tijekom vožnje odabrati dužinu rute koju će voziti – 300, 230 ili 156 kilometara, što Istriu300 čini jedinstvenim projektom u široj regiji.

„Nismo se mogli nadati ljepšem vikendu – dvostruko veći broj biciklista nego lani vozio je pitoresknim istarskim cestama i sad sa sobom kući nose najljepše uspomene, što će za nas biti najbolja moguća promocija u svijetu. Zahvaljujemo svim partnerima i sponzorima koji su nas podržali, a posebno našim sugrađanima u Istri i okolici koji su, kao i uvijek, bili više nego gostoljubivi. Ponukani ovako velikim brojem sudionika i još boljom sportskom atmosferom, na sljedećem izdanju Istrie300 možemo očekivati i više od 2.000 biciklista“, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istria300.

Lanjski pobjednici ponovno slavili

Finale natjecanja na ruti od 300 kilometara bilo je iznimno napeto, no prvi su u cilj ušli prošlogodišnji pobjednici. Hans-Jörg Leopold iz Austrije pobijedio je u muškoj konkurenciji s vremenom 8:47:46, nadmašivši svoje prošlogodišnje vrijeme za 24 minute i 26 sekunde, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila Astrid Schartmüller iz Njemačke s vremenom 9:47:16, kojim je ostvarila za 47 minuta i 42 sekunde bolji rezultat nego lani. Stazu dužine 230 kilometara najbrže su odvozili Austrijanac David Polzer te Slovenka Eva Zorman, a pobjednici na najkraćoj stazi od 155 kilometara bili su Slovenac Klemen Jančan i Talijanka Anna Biani.

Sigurnost na prvom mjestu

Zbog velikog broja vozača i sigurnosti svih sudionika u prometu, projekt se realizirao u intenzivnoj suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policijskom upravom istarskom. „Moramo istaknuti odličnu suradnju s nadležnim institucijama koja nam je omogućila da cjelokupna organizacija protekne besprijekorno. Posebno zahvaljujemo i svim stanovnicima Istre koji su imali razumijevanja i strpljenja uslijed posebne prometne regulacije na dan natjecanja, neophodne za sigurnost svih sudionika“, istaknuo je je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istria300.

Fantastična prilika za promociju Istre

Ambasadori su projekta i svjetski poznati sportaši – hrvatski profesionalni biciklist Fran Miholjević, bivši slovenski biatlonac Vasja Rupnik, bivši skijaški skakač Robert Kranjec te osvajači zlatnih olimpijskih medalja Njemica Nicola Thost i Austrijanac Martin Koch. Europski prvak 2021. u cestovnim utrkama Sonny Colbrelli kao počasni je gost ovogodišnjeg izdanja nosio startni broj 300, simbol Istrie300.

Cilj je organizatora natjecanja Istria300 promocija zdravih životnih stilova i biciklizma, ali i Istre kao odlične cjelogodišnje cikloturističke destinacije, stoga se iz godine u godinu povećava broj dodatnih sadržaja kojima se istarske prirodne, gastronomske i kulturne ljepote predstavljaju gostima iz stranih zemalja. Jedan je od primjera posjet 15 međunarodnih novinara organiziran ove godine u okviru Istrie300 tijekom kojeg su uživali u posebnostima i gostoprimstvu našeg najvećeg poluotoka, primjerice u originalnoj domaćoj tjestenini s tartufima pripremljenoj posebno za natjecanje i društvu Sonnyja Colbrellija u konobi Oprtalj. Tjestenina s tartufima posluživala se i na okrjepnoj stanici u Oprtlju za sudionike natjecanja pa su i oni tako imali priliku otkriti specifične okuse i arome Istre.

„Povratne informacije koje smo dobili od sudionika zaista su impresivne, a ponosni smo i na činjenicu da Istria300 postaje najbrže rastući biciklistički događaj u Europi te Istru i Hrvatsku smješta na prepoznatljive lokacije među ljubiteljima biciklizma. Naposljetku, procjenjujemo da po svakom sudioniku u destinaciju dolazi u prosjeku 1,7 pratitelja te da će u destinaciji noćiti prosječno 1,6 noći, stoga po tom modelu možemo zaključiti da će Istria300 doprinijeti ostvarenju oko 6.500 noćenja u destinaciji“, naglasio je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istria300, ističući doprinos ovog događaja, ali i drugih sličnih manifestacija produžetku sezone te važnost za promociju cjelogodišnje turističke ponude Istre i drugih dijelova Hrvatske.

Dodatni sadržaji za sudionike, ali i najmlađe ljubitelje bicikla

Osim natjecanja za bicikliste, Istria300 i ove je godine obuhvatila Istria300 Expo koji je okupio dvadeset izlagača i predstavnika poznatih biciklističkih brendova. Velika je novost Istria300 Mini, natjecanje za najmlađe ljubitelje vožnje na dva kotača koji su vozili bicikle na stazi dugoj 300 metara s preprekama, pri čemu su svi dobili startni paket i medalju za sudjelovanje.

U Istria300 uključili su se i vrijedni kuhari i učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča koji su za sudionike pripremili čak 3.400 sendviča i 1.600 kuhanih jaja.

Organizator je događaja Istria300 tvrtka Bike Triangle, a glavni je partner Valamar Riviera. Destinacijski su partneri Turistička zajednica grada Poreča, Grad Poreč, Turistička zajednica Istre, Hrvatska turistička zajednica, Turističke zajednice Labina, Tara, Funtane i Vrsara, a sponzori Heineken 0.0, HEP, Pepsi, Nektar Natura i PPD.

Pročitajte još...