GRAD PAZIN: Sjećanje na 80. obljetnicu najkrvavijih dana pazinske i istarske povijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer (4. listopada 2023.) je na partizanskom spomeniku na istočnom ulazu u grad Pazin – na Štranjgi te u Zabrežanima održana komemoracija Udruge antifašista Pazina, Gradonačelnice Suzane Jašić, mještana te crkvenih predstavnika na kojoj se je obilježila 80. obljetnica pogibije partizana koji su branili grad od nadirućih njemačkih snaga, te pokolja 62 civila u Zabrežanima i okolnim selima.

Predsjednik Udruge antifašista Pazinštine Milan Antolović u kratkom se je govoru osvrnuo na događaje iz rujna 1943. godine, napomenuvši kako je u tadašnoj Rommelovoj ofenzivi, koja je početkom listopada poharala mnoga sela i odnijela mnoge živote na pravcu od Ćićarije preko središnje Istre do Pule, na ovom području poginulo 2.650 ljudi, od čega na Štranjgi njih stotinjak.

Pazinska Udruga antifašista obilježila je u jednome danu dva takva tragična događaja: pogibiju 62 mještana iz više sela Pazinskog polja 6. i 7. listopada 1943., te nacistički napad na Pazin 4. listopada iste godine.

U Zabrežanima, u dolcu koje se nalazi odmah ispod crkve Sv. Ivana i Pavla, pokopane su 62 žrtve iz obližnjih sela Pariži, Drndići, Gajmovići, Zgrablići, Kašćergani, Šajini i Zabrežani, čija su sva imena na spomeniku uz  još osmoricu koja su poginuli u partizanskim jedinicama.

Komemoraciju u dolcu pokraj Zabrežana tradicionalno organiziraju pazinski antifašisti u suradnji s Mjesnim odborom i župom Sv. Ivana i Pavla, pa je na tragične događaje u prigodnoj besjedi podsjetio potpredsjednik Vijeća Mjesnog odbora Zabrežani Elvis Maretić, uz gradonačelnicu Suzanu Jašić i fra Mate Kolaka iz supetarskog pavlinskog samostana.

Pročitajte još...