Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana uspješno privela kraju projekt restauracije – pozivaju na izložbu u Tinjan!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana, koja skrbi o istoimenoj Zbirci, ove je godine uspješno privela kraju projekt restauracije nekolicine najistaknutijih predmeta u Zbirci.

Riječ je o dvije rukom pisane knjige recepata ili kuharice nastale na prijelazu 19. u 20. stoljeće, autorice Lidvine Depiera, te o partiturama (notnim zapisima) Josefa Ptašinskog, svećenika i etnologa, iz istog razdoblja.

Navedeni predmeti odabrani su za restauraciju zbog svoje iznimne važnosti te zbog izrazito lošeg stanja u kojem su se nalazili. Restauratorsko-konzervatorske radove na građi proveo je Odjel za restauraciju i konzervaciju građe iz Državnog arhiva u Pazinu, a projekt je realiziran uz financijsku podršku Općine Tinjan i Istarske županije – Odjela za kulturu i zavičajnost.

Ovo je već druga godina zaredom kako su uspješno proveli projekt restauracije predmeta iz Zbirke Depiera, nakon što je prošle godine restaurirano originalno obiteljsko stablo obitelji Depiera iz 19. stoljeća i originalni molitvenik biskupa Jurja Dobrile. Iz udruge najavljuju nastavak rada na restauriranoj građi, odnosno prevođenje Lidvininih kuharica i analizu recepata koje kuharice sadrže.

Udruga kao i svake godine priprema i godišnju izložbu, što će biti prilika da se restaurirane predmete, kao i ostale zanimljive i neke do sade neizložene predmete iz Zavičajne zbirke razgleda, za vrijeme trajanja ISAP-a (internacionalnog sajma pršuta), od petka 13. listopada pa do nedjelje 15. listopada, na katu Hiže istarskog pršuta u Tinjanu, od 9.00 do 21.00 sati.

Pročitajte još...