NADSTRANAČKO PITANJE | HDZ-ova načelnica Malog Lošinja: “Pridruživanje Projektu bespravne gradnje još je jedan korak kojim želimo pokazati ustrajnost u rješavanju gorućeg problema nelegalne izgradnje!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Grad Mali Lošinj priključio se Inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje okupljene oko stranice bespravnagradnja.hr, koju su pokrenuli  IDS-ovi gradovi i općine Istarske županije: Buje, Labin, Novigrad, Poreč, Rovinj, Barban, Cerovlje, Grožnjan, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Pićan, Raša, Sveta Nedelja, Svetvinčenat i Vrsar s ciljem adresiranja gorućeg problema bespravne gradnje u Istri, ali i u drugim dijelovima Hrvatske.

U međuvremenu inicijativi se priključilo još nekoliko hrvatskih gradova i općina, a Grad Mali Lošinj uz Grad Krk jedini je član iz Primorsko-goranske županije. Putem stranice bespravnagradnja.hr objavljuju se lokacije bespravno sagrađenih objekata i njihov ukupan broj, a građani putem stranice mogu prijaviti objekte na čiju legalnost sumnjaju.

Pritom, Grad Mali Lošinj je višekratno snimio područje dijela naselja Ćunski 2021. godine. Površina obrađenog područja je otprilike 1300 ha te je na istom odmah tada bilo evidentirano čak 508 objekata. Komunalni redari su podnijeli oko 200 službenih prijava o možebitnoj nelegalnoj gradnji na cjelokupnom području grada Državnom inspektoratu u Zagrebu, dok je ostatak u postupku obrade.

Građevinska inspekcija donijela je 11 rješenja o uklanjanju objekata, no ona još nisu pravomoćna. Isto tako, u planu je i dosnimavanje na drugim područjima na otoku, od Mrtvaške do Osora, te ažuriranje postojećih snimaka zbog dodatnih građenja koja su se odvila nakon posljednjeg snimanja od lipnja 2021. godine.

Na konferenciji za medije koja je organizirana povodom priključivanja Grada Malog Lošinja inicijativi govorili su gradonačelnica Ana Kučić i pokretač inicijative Dalibor Paus, predsjednik IDS-a i načelnik općine Barban.

Tom prilikom gradonačelnica Ana Kučić je istaknula: „Pridruživanje Projektu bespravne gradnje još je jedan korak kojim želimo pokazati ustrajnost u rješavanju gorućeg problema nelegalne izgradnje. Pritom apeliram i na ministarstvo da poduzme dodatne mjere kako u budućnosti nikome ne bi ni palo na pamet započinjati gradnju koja nije u skladu za Zakonom. Naš otok je pun prirodnih ljepota; turističko smo mjesto za kojim postoji interes ljudi da dođu ovdje živjeti. Dio njih bi ovdje želio i graditi, ali to mora biti u skladu s propisima. Za one koji krše zakone potrebna nam je veća suradnja na svim razinama vlasti. Isto tako, i građani mogu dati svoj doprinos podnošenjem prijava bespravne gradnje u samom njezinom začetku, jer moguće je da građani češće primijete neke stvari prije komunalnog redara ili građevinskog inspektora.“

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus iskazao je zadovoljstvo priključivanjem Malog Lošinja inicijativi istarskih gradova i općina. „Već dugo upozoravamo na problem bespravne gradnje i potkapacitiranost Državnog inspektorata za njegovo rješavanje. Zato smo uzeli stvar u svoje ruke. Prostor je zajednički resurs koji ostavljamo budućim generacijama na korištenje i moramo njime upravljati održivo. Grad Lošinj je prepoznao da je ovo nadstranačko pitanje i da traži nadstranačko rješenje. Moramo udružiti snage kako bi zaštitili interese svakog čovjeka i svakog metra – kako Istre tako i Hrvatske“, poručio je Paus.  

Pročitajte još...