Plenković stigao u Istru, odradio radni sastanak i sa županom Miletićem

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istarski župan Boris Miletić, zajedno s pročelnikom Kabineta župana Ivanom Glušcem, održao je danas u Balama radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem. Tom prilikom razgovaralo se o strateškim projektima i temama od iznimnog značaja za Istarsku županiju, a koje je predsjednik Vlade podržao.

“Ključan je projekt dovršetka izgradnje i sanacije lukobrana u Puli, kao i najveća investicija u cestovnu infrastrukturu na području Istre, odnosno izgradnja Istarskog ipsilona koji napreduje planiranom dinamikom. S premijerom sam se dotaknuo i teme pulskog Hospicija budući da je Porečka i Pulska biskupija pokrenula procedure za osnivanje ustanove koja će upravljati Hospicijem, ali je nužno da on uđe u sustav Zavoda za zdravstveno osiguranje, po uzoru na druge takve ustanove u RH”, kazao je župan Miletić.

Govora je bilo i o Nacionalnom planu oporavka i opornosti, odnosno raspisivanju najavljenih natječaja na koje Županija želi prijaviti projekte dogradnje nekoliko osnovnih škola, a sve sa zacrtanim ciljem prelaska svih škola u Istri na jednosmjensku nastavu.

“Nama je jako bitna i problematika nedostatka kadrova u zdravstvu i socijali, što će postajati sve veći problem jer jednostavno nije jednako živjeti od iste plaće, a pogotovo mirovine, na obali ili u kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje je cijena stanovanja i života znatno niža. Tu je i tema energetike i zelene tranzicije kako bismo osigurali preduvjete da Istra postane energetski samoodrživa, u skladu s direktivama EU”, rezimirao je istarski župan.

Danas je, u Balama, otvoren Modular Home Expo 2023. – sajam montažnih i modularnih kuća te je održana konferencija “Izazovi zelene tranzicije”.

Pročitajte još...