Ponikve u zaleđu Bakra: jedinstveni fenomen jezera koje nastaje i nestaje

Facebook
Twitter
LinkedIn
Predivni pogled na jezero koje nastaje i nestaje

Predivni zimski dan iskoristili smo jučer kako bi posjetili jedan od prirodnih fenomena koje se nalazi u selu Ponikve smještenom između Bakra i Kukuljanova, sat vremena od Pazina, kako bi vidjeli jedinstveni krški fenomen pod nazivom „sad ga ima, sad ga nema jezero“, koji je prilično rijedak ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Naime za vrijeme iznimno kišnih razdoblja slivne i podzemne vode od krške doline stvaraju jezero i tako Ponikve u samo nekoliko sati postaju mjesto uz jezero. Taj fenomen kratkog je vijeka jer vodu jezera već prva bura vraća u podzemne tokove bakarskih izvora.

Ovako ovaj fenomen opisuje Turistička zajednica Grada Bakra te pozivaju na posjet lokaciji koja privlači i brojne ronioce koji nevjerojatnim fotografijama svjedoče o ovom prirodnom fenomenu.

Pogled na jezero iznad sela Ponikve

Dubina poraste i do 20 metara, budući se razina vode brzo mijenja iz dana u dan. Zadnji put to čudo prirode je bilo vidljivo krajem studenog. U Primorju je padala obilna kiša te se ta sva voda počela nakupljati u krškom podzemlju. Na svojem putu dio izlazi na površinu upravo kraj Ponikvi.

Zbog obilne količine ondje se zadržava desetak dana te pomalo otječe dalje kroz prirodne kanale u Bakarski zaljev. Iako je lokalnim stanovnicima to već uobičajeni prizor, roniocima i planinarima otvara jedan zanimljiv svijet.

Naime, pod vodom se nađu putevi, suhozidi, dijelovi telefonskih stupova, voćke, pa čak i lovačka čeka, a jučer nam se iz daljine pričinilo i da smo vidjeli krov jednog automobila.

Nešto slično u svijetu može se vidjeti jedino u Austriji u jezeru Grüner See. Iako ono postoji gotovo tijekom cijele godine, svake godine ga iznova napuni voda iz otopljenog snijega. Ispod razine vode nađu se tad klupice, putevi, pa i most.

To je privlačilo mnogo ljudi pa se, nažalost, narušila prirodna ravnoteža samog jezera. Svake vodene aktivnosti u tom jezeru vlasti su zabranile početkom ove godine.

Potopljeno drveće koje stvara različite kreacije pravi je mamac za ronioce

Edukativna staza Ponikve koja se nalazi oko jezera duga je oko 8,5 kilometara, naravno jučer je bila pod vodom pa smo obišli samo manji dio i popeli se na obližnji vrh. Postavljeno je 6 info ploča koje posjetiteljima prezentiraju svu raznolikost Ponikava.

Naime, na ovom području se može naći više od 600 biljnih vrsta uključujući i jedan endem, u njemu obitavaju velike zvijeri poput medvjeda, risa i vuka, a objašnjen je i fascinantni krški fenomen u kojem podzemne vode poplavljuju Ponikve i stvaraju jezero odnosno podvodni šumski svijet u kojem je moguće roniti!

Kao i svugdje u Primorju i ovdje su prisutni tragovi prošlosti u obliku ostataka liburnske gradine smještene na uzvisini do koje vodi edukativna staza i s koje puca nezaboravan pogled. Kako posjetiteljima Ponikava ne bi promakle karakteristične posebnosti za ovo područje postavljene su i male ploče koje objašnjavaju što su primjerice počivalo, suhozid, škalnica ili lokvine.

Uspone na gradinu je zahtjevan

Cijelom svojom dužinom staza podrazumijeva oko 3 sata laganog hoda u primjerenoj obući, no uspon do gradine koja se nalazi na 350 m iznad ponikvarske doline je nešto zahtjevniji.

Edukativna staza ima dva smjera odnosno dvije početne točke, iz smjera Kukuljanova ili iz naselja Ponikve. Bili smo iznenađeni ljepotom divljine u neposrednom zaleđu Rijeke do kojeg se dolazi brzo.

Pročitajte još...