Tinjanac Benjamin Šuran dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje uloge Franka u operi Šišmiš

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sinoć je na dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta u u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu za  izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području operete ili mjuzikla nagradu osvojio naš mještanin Benjamin Šuran za ulogu Franka u opereti ‘Šišmiš’ Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu.

Benjamin Šuran rođen je u Rijeci 2000. godine, a živi u mjestu Šurani nedaleko Tinjana. Pjevačko obrazovanje započinje 2016. godine u Puli u klasi Giorgia Sugara, a nastavlja 2020. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Giorgia Suriana te od druge godine studija u klasi prof. Vlatke Oršanić.

Već na kraju srednjoškolskog obrazovanja sudjelovao je u skraćenoj produkciji opere „Figarov pir” u ulozi Figara u režiji prof. Giorgia Suriana te je s istom produkcijom nastupao u Splitu u suradnji s Muzičkom akademijom u Splitu.

Nastupe u opernim ulogama nastavio je i tijekom studija, na prvoj godini u ulozi Colasa u operi „Bastien i Bastienne“ u produkciji HNK u Varadinu i Muzičke Akademije. U produkcijama Muzičke Akademije istaknuo se u ulozi Kralja u operi  „Pepeljuga” J. Masseneta, kao i u ulozi Magarca u premijeri basne „Životinjska farma“ Igora Kuljerića.

Benjamin je već zabilježio i profesionalne nastupe. U HNK u Zagrebu kao Glasnik u operi „Nikola Šubić Zrinjski”, zatim kao Perichaud u produkciji Lastavice, u studenom 2022. kao Carski povjerenik, te početkom 2023. godine kao Frank u opereti „Šišmiš“ dok je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci nastupio u ulozi grofa Capuleta u Gounodovoj operi „Romeo i Julija”. U veljači 2022. godine u zagrebačkom HNK debitirao je i u ulogama Markiza d’Obigny i Doktora Grenvila u Verdijevoj Traviati

Benjamin je nastupao pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića, Ive Lipanovića, Mladena Tarbuka, Srbe Dinića, Ivana Josipa Skendera, Marka Hribernika, Matije Fortune.

U svibnju 2022. godine nastupio je sa Zagrebačkom filharmonijom u sklopu koncerta na dar Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao jedan od trojice nagrađivanih studenata.

Tijekom srednjoškolskog i akademskog obrazovanja osvaja prve nagrade na raznim natjecanjima poput HDGPP – a, Danubia International competition, IMMCC u Mariboru, Međunarodnog natjecanja Stojan Stojanov, Međunarodnog natjecanja “Lav Mirski” u Osijeku.

ULOGE U HNK U ZAGREBU

Nikola Šubić Zrinjski – Glasnik

Lastavica – Perichaud

Šišmiš – Frank

Traviata – Markiz d’Obigny, dr. Grenvil

Pročitajte još...
Razvojna agencija Srce Istre poziva mlade poduzetnike na poduzetnu raspravu

Razvojna agencija Srce Istre ponovo organizira poduzetne rasprave u sklopu projekta "Participativno upravljanje poduzetničkom infrastrukturom: mladi poduzetnici u dijalogu s…