Casabianca ispunila Spomen dom do posljednjeg mjesta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hit-komedija Casabianca u izvedbi Marija Lipovšeka Battifiace (Franko) i Irene Grdinić (Đurđa) večeras je ispunila pazinski Spomen dom do posljednjeg mjesta, a glumci su ispraćeni dugim pljeskom nakon predstave.

Casabianca je kazališna predstava koju su napisali i izvode Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, dobro poznat voditeljski dvojac. Riječ je o komediji na primorskom čakavskom dijalektu koja prikazuje smiješnu stranu života tipičnog ‘bračnog para’, od njegovog upoznavanja, pa do konačne smrti. Dramska linija prati njihovo upoznavanje u autobusu, a sama je radnja prilagodljiva po potrebi mjestima u kojima se izvodi, pa je tako do upoznavanja došlo prilikom odlaska glavne junakinje na posao u Pazinku.

Iako je dva sata definitivno predug tekst, linija prati tipični socijalistički milje s početka, pa polako prelazi u osamdesete. Skupa su pogledali film „Casablanca“ i započeli romansu, te je odatle i sam naslov ove predstave. Nakon romanse i socijalizma došao je brak, kapitalizam i djeca, Partiju mijenjaju političke stranke. I dok je Đurđa poduzetna i prilagodljiva svim režimima te po potrebi mijenja bogove i vrijednosti, Franko je sklon beskompromisnom inzistiranju na vlastitim vrijednostima.

Predstavu za koju su ulaznice planule u jednom danu je organizirao Radio Istra, a kraj je predstave iskorišten i da se glumcima dodijele prigodni pokloni, ali i napomene kako je Mario Lipovšek Battifiaca osvojio Zlatni studio, Večernjakovu ružu i s Robertom Ferlinom pobjednik showa Zvijezde pjevaju.

Pročitajte još...