Gradonačelnica Jašić održala blagdanski prijem svećenika s područja Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicima i suradnicama upriličila je jučer, 13. prosinca blagdanski prijem za predstavnike Katoličke crkve koji djeluju na području Grada Pazina. Prijemu svećenika prisustvovali su Maksimilijan Ferlin, ravnatelj Pazinskog kolegija, gvardijan Franjevačkog samostana Marijinog Pohođenja u Pazinu fra Goran Malenica,  kapelan župe Sveti Petar u Šumi Jure Josipović, pazinski župnik Mladen Matika te župni vikar Mateus Babinski De Almeida,  župnik župa Gračišća, Lindara  i Grdosela Filip Celent i staropazinski župnik Željko Zec koji je ujedno ravnatelj Caritasa Porečke i pulske biskupije.

Čestitajući svećenicima blagdan Svete Lucije,  gradonačelnica Suzana Jašić naglasila je kako je ujedno svjetlo i poveznica svih koji se trude raditi za opće dobro. Unatoč teškoj godini, izrazila je i zadovoljstvo što je Grad u godini na izmaku uspio povećati socijalna prava onima slabijeg imovinskog statusa, umirovljenicima, povećan je broj stipendista i iznos stipendija, predviđeno je povećanje plaća pomoćnicima u nastavi te su zadržana prava i povećane plaće u proračunskim korisnicima (ustanovama). 

Osvrnula se na skori dovršetak izgradnje i opremanje Doma za starije kojem predstoji osnivanje Ustanove, na obnovu zvonika, početak gradnje vrtića u bivšoj vojarni i skori početak rekonstrukcije glavne prometnice kroz grad, a predstavljena je i namjera da se postavi bolja i jasnija signalizacija prema crkvama i drugim kulturnim dobrima.

Osjeća zahvalnost spram “škrbnosti” i skromnosti koju pokazuju građani i građanke, posebice u ruralnim dijelovima Pazina iako njihov komunalni standard života još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini.

Razgovaralo se i o stanju društva i njegovom napretku te o ostalim zajedničkim temama koje spajaju gradsku vlast i Katoličku crkvenu zajednicu.  „Nije bogat onaj koji ima puno, već onaj tko je zadovoljan onime što ima“, rekao je staropazinski župnik Željko Zec, zahvalivši se ujedno Gradu i gradonačelnici na dobroj suradnji na društvenom planu i radu za dobrobit društvene zajednice.

Pritom je naglasio važnu ulogu skromnosti,  ljudskosti i dijeljenja, te je u tom kontekstu spomenuo čak 172 stipendije koje su Porečko i pulska biskupija te Caritas dodijelili ove godine učenicima i studentima. Istaknuo je i zadovoljstvo suradnjom s Gradom na projektu Centra Jurja Dobrile u Ježenju.

U svom predstavljanju i prigodnom obraćanju i ostali svećenici spomenuli su kako se dobrobit  društvene zajednice ostvaruje razumijevanjem, skromnošću i slogom te kako Pazinština i dalje njeguje te vrijednosti. U ime svećenika, Maksimilijan Ferlin i Mladen Matika zaželjeli su svima blagoslovljen Božić i uspješnu Novu 2023. godinu.

Pročitajte još...