BILO JE PREKRASNO – FOTOGALERIJA | Pazinska vrtićka djeca uveličala svečanost otvaranja izložbe povodom 120 godina postojanja hrvatskog vrtića u Pazinu!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lijepo i raspjevano, s mnogo pozitivnih emocija svih okupljenih, bilo je danas u jutarnjim satima u pazinskom Kaštelu gdje su vrtićka djeca sa svojim odgajateljicama prigodnim programom začinili svečanost otvaranja izložbe kojom se obilježava 120. obljetnica postojanja hrvatskog vrtića u Pazinu.

Izložbu u Rotondi Kaštela priredio je Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin u suradnji s Muzejom grada Pazina, a na kojoj su predstavljeni dječji radovi 30 odgojnih skupina vrtića inspirirani rođendanskom godinom, a prikazan je i manji izbor ustupljene i posuđene privatne građe koja svjedoči o radu u vrtiću i razvoju ustanove tijekom 20. stoljeća, načinu rada, običajima, manifestacijama i drugim elementima (sad već) kulturne povijesti grada.

Izložba je, dakle, informativnog karaktera, a kako je naglasila Maja Zidarić Pilat, ravnateljica Muzeja grada Pazina, prikazuje samo mali komadić povijesti pazinskog vrtića te kao takva predstavlja kamen temeljac za puno veću tematsku izložbu koja će pričati o povijesti, polaznicima, djelovanju i svemu što je vrtić u proteklih 120 godina napravio.

Na samu povijest osvrnula se Doris Velan, ravnateljica DV „Olga Ban“, istaknuvši kako je temelj 120. obljetnice sačuvana matična knjiga iz 1904. godine, izložena na izložbi, a u kojoj je popis djece koja su tada polazila prvu generaciju hrvatskog vrtića i njihovih roditelja. Dodala je i kako je vrtić prošao u tih 120 godina dug put, od skromnih početaka, preko seljenja do stalne adrese od 1971. godine u sadašnjoj matičnoj zgradi i današnjih suvremenih dana.

Spomenula je i kako danas vrtić ima devet objekata na području cijele središnje Istre, u kojima dnevno boravi 600 djece, a s kojima radi više od 100 djelatnika. Naglasila je, stoga, kako pazinski vrtić nije samo mjesto gdje se djeca dolaze družiti i igrati se, već je i temelj zajednice i mjesto gdje djeca stječu vrijednosti i znanja za cijeli život.

Zadovoljstvo izložbom pune uspomena različitih generacija iskazala je na otvaranju i gradonačelnica Suzana Jašić te je kazala kako godišnjica predškolskog odgoja u Pazinu seže pred sam kraj 19. stoljeća, naglasivši kako je ovo veliko civilizacijsko dostignuće na koje Pazin treba biti ponosan.

Pročitajte još...