VIDEO | Održana press konferencija povodom Dana Grada Pazina, čeka nas bogati kulturni, zabavni i sportski program!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je u pazinskom Kaštelu održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen program za Dan grada Pazina kojim će se ove godine obilježiti 1040 godina od prvog pisanog spomena Pazina, odnosno pazinskog Kaštela – Catrum Pisinum. Konferenciju su ispred Grada Pazina održali gradonačelnica Suzana Jašić i Dejzi Miljavac, viša stručna suradnica za protokol i manifestacije te  Maja Zidarić Pilat, ravnateljica Muzeja grada Pazina.

Bogat kulturni, zabavni i sportski program počinje krajem svibnja

O samom programu obilježavanja Dana Grada uvodno je govorila gradonačelnica Suzana Jašić, istaknuvši kako je Grad Pazin, s ciljem da se što svečanije i ljepše obilježi ova velika obljetnica, ove godine u suradnji s udrugama i ustanovama te Zajednicom sportova pripremio  bogat kulturni, zabavni i sportski program za sve svoje građane i građanke te goste nekoliko dana prije, kao i na sam Dan Grada u petak, 2. lipnja kad će biti posebno svečano, dok je za kraj, dan nakon centralne proslave rezerviran za koncert Radojke Šverko kao svojevrstan poklon građanima i građankama Pazina te svim gostima.

Programi počinju, dakle, krajem svibnja, a većina je upravo tematski povezana s Kaštelom i važnom obljetnicom. Tako krajem mjeseca zainteresirani mogu u Pazinu posjetiti brojna događanja, od izložbe o keramici u Likovnoj galeriji Pazin, pa do priredbe „Lipi naš Pazin“ Osnovne škole Vladimira Nazora i nastupa Pazinskih mažoretkinja te Folklornog društva Pazin.  Svoj obol proslavi dat će i sportski turniri koji se održavaju već tradicionalno povodom  Dana  Grada.

Istaknuto je i kako  Gradska knjižnica Pazin i ove godine upravo za Dan grada Pazina ima akciju Vratimo knjigu bez zakasnine!,  tako da svi koji doma imaju knjige koje nisu uspjeli vratiti u roku mogu to učiniti upravo 2. lipnja.

Otvaranje izložbe In nomine sancte…Castrum Pisinum uvod u centralnu proslavu

Središnji događaj obilježavanja Dana Grada je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina koja će se održati u pazinskom Kaštelu u petak, 2. lipnja u 18:00 sati, a uoči koje se tog dana u 16:30 sati otvara prigodna izložba naziva In nomine sancte…Castrum Pisinum. Izložbu su povodom 1040. obljetnice prvog spomena pazinskog Kaštela priredili  Muzej grada Pazina i Državni arhiv u Pazinu.

Kako je istakla ravnateljica Muzeja grada Pazina Maja Zidarić Pilat, izložba, koja će biti postavljena ispred pazinskog Kaštela, informativnog je karaktera i predstavlja svojevrsni uvod u Kaštel za sve buduće posjetitelje, a pružit će relevantne i zanimljive informacije o povijesti, arhitekturi i značaju Kaštela svim gostima Pazina.

Dodala je da izložbu, kako i priliči značajnoj obljetnici, prati i katalog izložbe u kojem je tematski i kronološki obrađena i prikazana povijest Kaštela od prvog spomena 983. godine, pa do sredine 20. stoljeća kada postaje dom muzejskim ustanovama, što jest i danas. Osim kronološkog prikaza povijesnih činjenica, izmjena, izgradnji i nadogradnji u kontekstu arhitekture Kaštela te važnosti i značaja u kontekstu prvenstveno Pazinske knežije,  ali i drugih povijesnih trenutaka, katalog donosi i neke do sada manje poznate podatke i zanimljivosti, a obiluje fotografijama i reprodukcijama arhivske i muzejske građe. U katalogu, kao i izložbi, predstavljena je muzejska građa Muzeja grada Pazina vezana uz povijest i značaj Kaštela, kao i arhivsko gradivo Državnog arhiva u Pazinu i Rijeci, Hrvatskog državnog arhiva te drugih arhiva Austrije, Slovenije i Italije.

Izložba će biti otvorena od 2. lipnja 2023. godine do 2. lipnja 2024. godine.

Drugi dio predstavljanja programa povodom Dana Grada Pazina pogledajte OVDJE.

Dan Grada_program 2023_

Pročitajte još...