Muntriljska 1 – više od dobrih susjeda

Facebook
Twitter
LinkedIn
Zajednički ručak sustanara Pod lipom

Vidljivo je u posljednje vrijeme kako sve više zgrada u Pazinu poprima obnovljeni vanjski izgled, od zgrade bivše robne kuće na Trgu slobode za koju se očekuje skori završetak radova, preko vile na Šetalištu Pazinske gimnazije te mnogih drugih zgrada koje su u proteklih desetak godina izmijenili izgled grada.


Vanjski izgled zgrada često izaziva i povećani interes medija i javnosti, no rijetko se kada piše o zajedničkim akcijama sustanara u zgradama koji svoj neposredni okoliš žele učiniti ljepšim, a međusobni odnosi dolaze u javnost tek kad eskaliraju u negativnom smislu.


Upravo se je takva jedna neobična akcija desila nedavno u samom središtu Pazina u zgradi prek puta policije s jedne strane i Konzuma s druge strane – Muntriljskoj 1, u kojoj su sustanari zajedničkim snagama uredili unutrašnjost zgrade.

Osim oglasne ploče i drvenih ormarića, zajedničkom su akcijom ofarbali unutrašnjost zgrade  i nakon akcije otišli na zajednički ručak – u obližnji kultni Pod lipom restoran.

Porazgovarali smo s predstavnicom stanara umirovljenom nastavnicom Gracijelom Zović, 82-godišnjakinjom punom života, simpatičnom, veselom i poletnom.

“Nas ima 24 stanara u zgradi, neki stanovi nisu puni, u nekima ljudi povremeno stanuju, no svi smo ovdje kao jedna velika obitelj i naše probleme moramo rješavati, ništa ne smije ostati nepoznanica. Nakon ove akcije, sljedeće na redu nam je uređenje jednog zajedničkog prostora za druženje, terase s biljkama, koja bi bila ugodno mjesto za boravak. Sretna sam jer imam dobre ljude oko sebe koji se angažiraju da živimo jedan kvalitetan suživot, rekla nam je Zović.

Napomenula je da je volja za rada na ovoj akciji bila takva da, iako su dogovorili početak radova u 9 sati, neki od njih startali sat i pol ranije. Kasnije su se dogovorili kako će svake godine na isti dana napraviti neku zajedničku akciju i na taj način su neformalno proglasili Dan zgrade.

Ova akcija u zgradi koja je pokazala da može biti dobar poticaj i drugim zgradama kako se malim akcijama postižu bolji međusobni odnosi među ljudima koji rezultiraju i većim zadovoljstvom i kvalitetom života.

Pročitajte još...