Očekuje nas dugo toplo sušno ljeto. Budite oprezni!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučerašnji nas je požar potaknuo da putem ovog portala pokušamo dati do znanja kakva je klimatološka situacija u Središnjoj Istri i koje su pretpostavke za nastavak ove izrazito sušne godine i mogućnosti požara. Razgovarali smo s predsjednikom udruge Istramet Petrom Radovanom koji se intenzivno bavi proučavanjem istarski meteorološki prilika i neprilika. Na upit kakvo je stanje sa sušom odgovara:

U Istri velika suša traje cijelu 2022. godinu, što je samo nastavak sušnih prilika iz 2021. Nakon velike meteorološke nepogode i snijega u travnju 2021., gotovo istovremeno smo uskočili u novi ekstrem, a to je dugotrajan period izraženog deficita oborina, kako u unutrašnjosti Istre  tako i uz obalu.

Stanje je najgore na jugu Istre gdje u prvih 6 mjeseci palo tek 100-150 mm oborina, što nije ni trećina prosječno očekivanih. Na Pazinštini i u većem dijelu središnje Istre palo je 150-250 mm, dok je prosjek oko 550 mm. Dakle, nije pala ni polovica kiše koju valja očekivati, komentira Radovan.

Na pitanje kakve su temperature zraka i kako to utječe na biljke odgovara:

Sušne prilike prati i suficit sunčevih sati i iznadprosječne temperature zraka, što pojačava evapotranspiraciju i sušu. Pri nižim, odnosno prosječnim temperaturama zraka suša bi bila manje izražena, međutim visoke temperature zraka, a prva trećina ljeta bila je među najtoplijima u posljednjih 40-ak godina,  uzrokuje brz gubitak vode iz tla i bilja što pogoršava opće stanje.

O tome što nas očekuje do kraja ljeta kaže:

Mjesečne prognoze zasad upućuju na nastavak sušnih prilika i kroz posljednju trećinu klimatološkog ljeta, odnosno kolovoz uz izražen signal za deficit oborina, što je samo dio regionalne sinoptike nad našim dijelom kontinenta. Nakon kratkotrajnog predaha novi toplinski val stiže nam već krajem tjedna uz temperature iznad 35 °C i ni kap kiše!

Očito je da Pazinštinu očekuje dugo toplo ljeto, što je izrazito nepovoljno u kontekstu okolnosti i mogućnosti dobre požarne, a jedna od uloga medija je i preventivno djelovanje na građane, pa i ovim putem preko portala pozivamo sve na dodatni i pojačani oprez.

 

 

Pročitajte još...