Održana konferencija za medije “Pazin solidarno s Ukrajinom”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Upućen poziv na aktivaciju praznih stambenih jedinica

U petak, 15.4.2022. s početkom u 11 sati održana je zajednička konferencija za medije “Pazin solidarno s Ukrajinom” u Velikoj vijećnici Grada Pazinu na kojoj su sudjelovali/e: Suzana Jašić, gradonačelnica Grada Pazina, Mladen Kiković, voditelj Službe civilne zaštite Pazin, Pavita Jelinčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Pazinu, Marijana Krbavac Žulić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin i Damir Bubić, predsjednik udruge “Istra pomaže”.

Javnost je obaviještena kako je tijekom ožujka u Pazinu oformljena koordinacija pravnih osoba koje su uključene u podršku ili brigu za raseljene osobe iz Ukrajine na području Grada Pazina radi praćenja situacije i proaktivnog djelovanja svih uključenih s ciljem pomoći raseljenim osobama koje su pristigle na područje Grada Pazina.

Na području Grada Pazina i okolice trenutno se nalazi između 30-40 raseljenih osoba od kojih je i nekolicina djece uključenih u osnovnu školu. Osobe koje su regulirale status privremene zaštite (pri MUP-u) ostvaruju niz prava – pravo na boravak, rad, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, osnovna sredstva za život i smještaj, besplatan željeznički prijevoz itd.

Putem Centra za socijalnu skrb mogu ostvariti dio prava iz sustava socijalne skrbi: pravo na prvu socijalnu uslugu (informiranje o različitim pravima i načinu njihova ostvarivanja), jednokratnu naknadu u iznosu do 2.500,00 kn za samca, odnosno do 3.500,00 kn za obitelj, te uslugu privremenog smještaja u kriznim situacijama u dom socijalne skrbi, udomiteljsku obitelj ili organizirano stanovanje za osobito osjetljive kategorije korisnika, kao što su djeca, te starije i nemoćne osobe. Ukoliko se na području nadležnosti CZSS-a zatekne maloljetno dijete bez roditelja ili zakonskog zastupnika, Centar će, sukladno Protokolu o postupanju prema djeci bez pratnje, ispitati prilike u kojima se dijete zateklo, imenovati  mu skrbnika i, vodeći računa o najboljem interesu djeteta, privremeno ga povjeriti na skrb fizičkoj ili pravnoj osobi koja ima mogućnosti brinuti se o njemu.

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin vodi evidenciju raseljenih osoba iz Ukrajine u sklopu djelatnosti Službe traženja s ciljem obnavljanja obiteljskih veza u slučaju razdvajanja članova obitelji i spajanja razdvojenih članova obitelj. Prijava Službi traženja nije obavezna, ali se preporučuje radi ostvarivanja prava na humanitarnu pomoć i procesa integracije u društvo. Gradsko društvo Crvenog križa Pazin evidentiranim osobama pruža humanitarnu pomoć, psihosocijalnu podršku, razne informacije i upute u vezi ostvarivanja ostalih prava u Hrvatskoj (liječnička skrb, upis u škole, zapošljavanje,…).

Također, Grad Pazin i udruga “Istra pomaže” iz Pule sklopili su Ugovor o privremenom korištenju poslovnog prostora u vlasništvu Grada Pazina u svrhu prikupljana i distribucije pomoći za Ukrajinu, a udruga trenutno radi i na osiguravanju online tečajeva hrvatskog jezika.

Nadalje, Muzej Grada Pazina i Etnografski Muzej Istre u Pazinu omogućavaju besplatan ulaz, a Gradska knjižnica Pazin besplatan upis raseljenim osobama iz Ukrajine.

Gradonačelnica Pazina zaključila je: “Grad Pazin želio bi biti u mogućnosti prihvatiti veći broj raseljenih osoba iz Ukrajine. Naše ustanove mogu odgovoriti na potrebe većeg broja stanovnika u Pazinu, a naši poslodavci iz svih sektora mogu ih integrirati u tržište rada. Međutim, najveći i ključni problem je nedostatak smještaja. Mi nemamo ni hotele, ni kampove, sve smo opcije razmotrili i moramo apelirati na građane/ke koji imaju prazne stambene jedinice u gradu i selima da ozbiljno razmisle da ih aktiviraju, a to mogu učiniti na više načina: (1) prijavom na Javni poziv Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH za dostavu ponuda vlasnika stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju kojima će se podmirivati troškovi korištenja stambenih jedinica (https://www.pazin.hr/obavijest-za-stambeno-zbrinjavanje-raseljenih-osoba-iz-ukrajine-u-pojedinacnom-smjestaju/ili (2) iskazom interesa Gradu Pazinu o volji da se stambena jedinica iznajmi po tržišnim uvjetima kako bi Grad Pazin prikupio informacije o broju takvih stambenih jedinica i omogućio povezivanje sa zainteresiranim stranama (ured.grada@pazin.hr s naznakom Iskaz interesa – najam).

Grad Pazin objavit će Vodič za raseljene osobe iz Ukrajine “Dobrodošli u Pazin” te je u postupku prijave na novu platformu „Cities4Cities“ koja povezuje gradove u Ukrajini s europskim gradovima koji mogu pružiti pomoć. Radi se o platformi koja omogućuje zainteresiranim lokalnim vlastima da podijele svoje potrebe ili ponude pomoć u svega nekoliko klikova. Inicijativa je pokrenuta u Njemačkoj uz potporu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeće Europe.

Konferencija za medije završena je s dobrim željama i čestitkama povodom nadolazećih uskršnjih praznika: neka u svima nama i oko nas vlada mir i dobro i neka svaka ispružena ruka bude ruka pomoći i podrške.

Pročitajte još...