ODRŽANA SKUPŠTINA IŽ | Turistička sezona iznimno dobra – velike zahvale profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, ali i svim građanima!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na današnjem aktualnom satu 10. hibridne sjednice Skupštine Istarske županije, koja se održava online i uživo u Spomen domu, u Pazinu, najveće zanimanje vijećnika iskazano je za stanje s vodoopskrbom u Istri, s obzirom na najavljenu mogućnost uvođenja mjera restrikcija. Kako je najavio župan Boris Miletić, sutra će održati još jednu koordinaciju s direktorima istarskih vodovoda i predstavnicima Hrvatskih voda, nakon čega će javnost biti obavještena o daljnjim koracima.

Duga razdoblja suše, smatra župan, posljedica su klimatskih promjena i neodgovornog ponašanja čovjeka prema prirodnim resursima, u proteklih sto i više godina te je ponovio da svi zajedno trebamo racionalnije trošiti vodu. Na pitanje o cijeni vode u Istri, rečeno je da ista nije u nadležnosti Županije, već jedinca lokalne samouprave, koje su osnivači trgovačkih društava vodovoda. Što se, pak, gubitaka vode tiče, istarski vodovodi su pri samome vrhu Europe po uspješnosti te bilježe znatno manje gubitke, u odnosu na ostale.

Nadalje, resorna pročelnica za financije Barbara Škreblin Borovčak osvrnula se na tijek priprema za uvođenje eura u rad županijske uprave i ustanova čiji je osnivač, naglasivši da je nužna prilagodba svih aplikacija i dokumenata, a s pripremnim aktivnostima krenulo se relativno rano. Podsjetila je i da je Županija koncem prošle godine organizirala konferenciju na temu ulaska Hrvatske u Eurozonu, na kojoj su sudjelovali i ministar financija te guverner HNB-a.

Pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan govorila je o rekonstrukciji, dogradnji te opremanju Talijanske srednje škole „Leonardo da Vinci“ u Bujama kazavši da su građevinski radovi dovršeni. Tehnički pregled je bio proteklog tjedna, na kojem je utvrđeno nekoliko nedostataka, koji se već otklanjaju. Tvrtka zadužena za opremanje škole, također je uvedena u posao početkom srpnja. Pročelnica Percan vjeruje da će sve biti gotovo do početka nove školske godine 2022./2023., a koja započinje 5. rujna 2022. godine.

Govora je bilo i o uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u preostalih 20 osnovnih škola, čiji je osnivač Županija. Pročelnica Percan je podsjetila da je GOO uveden u 2018. godine u 5 osnovnih škola, kao mali pilot projekt, a intencija je od ove šk. god.  uvesti ga u preostalih 20 škola. Pripremljeni su dvojezični priručnici, u tijeku je prvi krug edukacija za 60-ak učiteljica i učitelja, a drugi će se odvijati od 22. do 26. kolovoza. Početkom nove školske godine među učenicama i učenicima, te njihovim roditeljima/starateljima bit će proveden anketni upitnik kojim će se ispitati konačni interes za početak nastave građanskog odgoja i obrazovanja.

Za istarsko obrazovanje važan je i EU projekt dogradnje Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula na Stoji – KLIK, a prema riječima resorne pročelnice početak samih radova očekuje se na jesen, ovisno o tijeku postupaka javnih nabava. Trenutno je u tijeku ocjena i pregled pristiglih ponuda za izvođača radova. Rok dovršetka projekta je 31. prosinac 2023. godine, međutim i ostali Regionalni centri kompetencija u Republici Hrvatskoj u istim su teškoćama, uslijed znatnog poskupljenja cijena u građevini te je moguće da će se navedeni rok produljiti.

Župan Miletić ocijenio je dosadašnju turističku sezonu kao iznimno dobru, posebice kad se usporedi rekordna 2019. Što se tiče prvih 12 dana mjeseca srpnja, brojke dolazaka i noćenja su na istoj razini kao 2019. godine, a što se tiče kumulativno (od 1. siječnja do 12. srpnja, ovogodišnji indeks je 103, a višak od 300 tisuća noćenja je akumuliran u izvanrednom lipnju mjesecu.

Na samome početku današnje sjednice, prisutnima se obratio načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije i županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, koji se osvrnuo na požare diljem Istre. Oni su, kazao je, uobičajeni na otvorenom prostoru i posljedica su dugotrajne suše. Od početka godine, zabilježeno je 2173 intervencija vatrogasaca, od kojih se 838 odnosilo na požare. Kozlevac je uputio zahvale Županiji, istarskim gradovima i općinama na sufinanciranju istarskog vatrogastva te je naglasio da su vatrogasci spremni za svaku situaciju.

Predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar uputila je, u ime Skupštine, zahvalu svim profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, kao i građanima koji su dali svoj doprinos u gašenju velikog požara koji je protekli vikend zahvatio Pulu.

Pročitajte još...