Pazin dobio novi mural – „Zelenu kraljicu“ mostarskog autora Marka Zadre – Zakija, građani donijeli umjetniku voće i slatkiše

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Prolazu Ernesta Jelušića (nedaleko Gradskog društva Crvenog križa) u organizaciji s Društva likovnih stvaratelja Pazin je dobio treći u nizu mural, „Zelenu kraljicu“ mostarskog umjetnika Marka Zadre – Zakija, privremeno nastanjenog na Hvaru. Zadro je završio Srednju školu likovnih umjetnosti u Mostaru, odsjek grafički dizajn.

Već godinama slika murale, a iako se trenutno posvetio apstraktnijem konceptu pod nazivom “katran” u Pazinu izradio klasičniji mural znanstveno fantastične tematike “Green Queen”.
U radu mu je pomogla djevojka Amela, a zanimljivo je da je sama izrada murala potaknula stanovnike Pazina na pozitivne reakcije i komentare, pa su ga samoinicijativno počastili voćem i slatkišima.

Marko Zadro aka Katran, svoje “crne fleke” na zidu skicira i smišlja svakodnevno. Inspiraciju crpi ponajviše iz arhitekture, stvarajući u jednu cjelinu različite plohe i dijelove zgrada

Napuštene zgrade, razrušeni objekti su kako kaže njegove galerije u kojima se najbolje osjeća dok svoje vizuale prenosi na zid. Po završetku srednje škole nakratko se bavio tetoviranjem, a fokus je lagano prelazio na street art sa kojim se sve više udaljavao od klasičnog slikarstva i grafike, maksimalno se posvećujući zidnom slikarstvu i muralima čime se i danas bavi.

Godine 2018. pokrenuo je crtačko-dizajnerski projekt pod nazivom Katran. Projekt je nastao ciklusom radova futurističkih, dizajnerskih motiva po principu minimalizma u formi crteža, koji su logičnim slijedom postajali multimedijalni.

Ovo je posljednji ovogodišnji mural, nakon što je u istom prolazu Ante Lovrić – Panika nacrtao „Fošku“, a iza autobusnog kolodvora Vladimir Tomić – Mosk simulaciju svemirskog broda.

Projekt Art rezidencjia poduprli su Grad Pazin, Turistička zajednica Središnje Istre i privatni donatori.

Pročitajte još...