Pazin je u subotu ponovno „izgorio“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Usijana atmosfera na festivalu (foto: Lea Jurčić)

Protekle subote održan je već pomalo tradicionalni, peti po redu punk koncert pod nazivom „Pazin gori“. Šaroliki line-up sačinjen od čak sedam bendova iz Pazina, Pule, Rijeke, Zagreba i Kopra, različitih podžanrovskih usmjerenja i dobnih skupina privukao je veliki broj posjetitelja i pokazao da je punk kao glazbeni pravac i kao supkultura i dalje duboko utkan u kulturni identitet grada Pazina. Koncert se trebao održati iza starog kina, no zbog najavljenog lošeg vremena prebačen je u prostor nekadašnjeg „Rockcastela“ koji je svojim ambijentom doprinio stvaranju energijom nabijene atmosfere inače svojstvene svim underground događanjima.

Koncert je otvorio koparski rock’n’ roll bend Paranoise što je ujedno bio i prvi nastup nekog benda iz druge države još od prvog koncerta Pazin gori 2013. godine kada su na njemu nastupili kragujevačke punk legende KBO i ljubljanski Clockwork Psycho. Iako nepoznati lokalnoj publici Paranoise su svojim žestokim riffovima i energičnim nastupom zaradili velike ovacije publike, te time najavili atmosferu koja će trajati sve do završetka koncerta.

Bend Paranoise dao je festivalu međunarodnu notu

Po drugi puta pred pazinskom je publikom svirao pulski punk rock trio Fonjatura koji je svojim energičnim nastupom predvođenim Vincentom Erešom „Vinijem“ i Matejem Pehardom „Pehom“ nastavio ono što su Paranoise započeli. Ovaj trojac, uz nekoliko godina pauze, aktivno djeluje na punk sceni od 2013. godine i svojim iskustvom kreira karizmatičan nastup prema kojem nitko iz publike nije ostao ravnodušan.

Treći bend po redu bile su lokalne snage, nedavno oformljeni hardcore punk trio „Fudrinjos“. Svojim karizmatičnim nastupom obilježenim dozom humora i ironije frontmeni benda, Jakov Finderle i Rafael Breščić izazivali su žestoki pogo koji nije stao sve do završetka nastupa.

Finta de mona, riječko-opatijska kombinacija čiji se opus sastoji od punk obrada najpoznatijih istarskih glazbenika poput Alena Vitasovića, Edija Maružina i ostalih dovelo je atmosferu do točke vrenja kada su u publici zapalili baklju, inače ritual svojstven za koncert Pazin gori. Spoj punk rock glazbe i svima poznatih tekstova iz pjesama poput „Jenu noć“ Alena Vitasovića ili „Kadi su ta vrata“ benda Gustafi pokazao se kao dobitna kombinacija za stvaranje ekstatične atmosfere prisutne tijekom cijelog nastupa Finta de mone.

Po drugi puta povijest koncerta Pazin Gori obilježili su No more idols, koji među zagrebačkim, ali i pazinskim punkerima ima status kultnog benda. Generacijska razlika između članova benda predvođenih Denisom Kozjakom „Žikijem“ i publike sačinjene od uglavnom mlađe generacije pazinskih i zagrebačkih punkera nije utjecala na međusobnu interakciju benda i publike što se najviše očitovalo kod izvođenja najpoznatijih pjesama poput „Dalje“ ili „Godine“ kada su se ljudi iz publike penjali na pozornicu kako bi zajedno sa bendom pjevali.

Predzadnji bend bili su pulska speed rock atrakcija Liquid supercharge sačinjena od članova brojnih drugih pulskih bendova poput Fried braina, Kana Bastarda, Fonjature itd. koji se unatoč tome što pripadaju generaciji „00“ već mogu smatrati veteranima punk scene. Iako su nastupili već u kasne sate energija kojom su članovi benda isijavali tijekom cijelog nastupa ostala je na jednakoj razini kao i kod prijašnjih bendova.

Za kraj koncerta kao bend iznenađenja na binu su se popeli „Šćofrnac“ pazinska glazbeno-performativna skupina predvođenja karizmatičnim pazinskim umjetnikom Dalenom Belićem. Bendu su se još priključili Jakov Finderle na bas gitari, Rafael Breščić na bas gitari i vokalu, Višen Matijaš na disku od cirkulara i Jan Finderle na gitari dok je od stare postave uz Dalena Belića ostao i Stefano Brozan na bubnjevima. Kaotičnim nastupom u trajanju od samo 10-ak minuta sastav je svojim specifičnim smislom za humor i šarenoj koreografiji raspjevao publiku i time dao točku na „i“ pozitivnoj atmosferi koja je obilježila cijeli koncert.

Koncert je organiziran od strane volontera Centra za mlade Alarm Pazin uz potporu Grada Pazina i brojnih sponzora. 

Pročitajte još...