Podsjećanje na najveći skup u povijesti Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas su se prigodnim riječima na spomeniku Vladimiru Gortanu u Podbermu sastali društva „Josip Broz Tito“ iz Pazina, Poreča, Labina i Istarske županije kako bi se prisjetili najvećeg skupa u povijesti Pazinštine održanog na današnji dan 1953. godine prilikom dolaska Tita u Beram i Pazin.

U ime Društava govorili su Ljubica Trošt, predsjednica pazinskog Društva, Josip Hrvatin, predsjednik zajednice društava Istarske županije te Milan Antolović, ispred pazinske Udruge antifašista.

Trošt je govorila o  skupu na kojem je bilo prisutno oko 120 tisuća ljudi. Tada je zbor održan u povodu otkrivanja spomenika Vladimiru Gortanu pod koji su položeni posmrtni ostaci ovog narodnog heroja strijeljanog kraj Pule 1929. godine. Sam spomenik ima umjetničku  vrijednost, a izrađen je prema nacrtima arhitekta Zdenka Kolacija.

Antolović se je osvrnuo na opći povijesni kontekst dolaska Tita i tadašnje odnose između Jugoslavije i Italije, koji su bili vrlo napeti, a kulminirali su Tršćanskom krizom te općom mobilizacijom stanovništva spremne za rat.  Talijanske grupe grupiraju se na sjevernoj, a jugoslavenske snage na južnoj granici Zone A Slobodne teritorije Trsta. Kriza je dovedena do ruba ratnoga sukoba, no ipak, 5. XII. 1953. potpisan je međudržavni sporazum o povlačenju vojnih snaga s granica STT-a. Pregovori između Jugoslavije i Italije za iznalaženje sporazumnog rješenja završeni su 5. X. 1954. potpisivanjem Londonskoga memoranduma,  što je značilo da civilnu upravu u Zoni A preuzima Italija, a u Zoni B Jugoslavija. Antolović je posebno istaknuo zaslugu Tita za međudržavnim rješenjem krize bez masovnih ljudskih žrtava.

Hrvatin se je osvrnuo na značaj Tita za Istru, posebno na njegovu vanjsku politiku u kontekstu osnivanja nesvrstanih i u svjetlu suvremenih svjetskih zbivanja u Siriji i Ukrajini.

Bilo je prisutno 30-ak članova iz svih Društva, mještana Berma te predstavnika Mjesnog odbora Beram i Grada Pazina.

Pročitajte još...