PREKRASNA VIJEST: Grad Pazin započinje sa sufinanciranjem troškova medicinski potmognute oplodnje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gradonačelnica Suzana Jašić donijela je Odluku o novčanoj naknadi za troškove medicinski pomognute oplodnje koja stupa na snagu danas, 20. veljače 2024. godine, a za što je u Proračunu za 2024. godinu osigurano 7.000 eura.

Pravo na novčanu naknadu za troškove priznaju se punoljetnoj i poslovno sposobnoj ženi (do 42. godine života) i muškarcu koji žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici na području Grada Pazina, a čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

Također, pravo na novčanu naknadu za troškove nastale u vezi s provedbom postupka ima i punoljetna, poslovno sposobna žena (do 42. godine života) koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

Novčana naknada se priznaje jednokratno u iznosu od 700,00 eura korisnicima u svrhu liječenja neplodnosti medicinski pomognutom oplodnjom (neovisno o broju medicinskih postupaka) u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području Republike Hrvatske i u inozemstvu za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj i kad troškovi tog postupka nisu pokriveni od strane HZZO-a.

Zahtjev za ostvarivanje novčane naknade podnosi se u roku od 6 mjeseci od obavljenog medicinskog postupka. Zahtjev se može dostaviti u Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Pazina, a dostupan je na: https://www.pazin.hr/socijalna-skrb-zdravstvo/novcana-naknada-za-troskove-medicinski-pomognute-oplodnje/

Predstavljajući Odluku, gradonačelnica Suzana Jašić istaknula je kako se u Hrvatskoj danas s neplodnošću suočava oko 100.000 osoba, odnosno svaki šesti par. Godišnje se liječi oko 10 tisuća parova, a djeca rođena medicinski potpomognutom oplodnjom u Hrvatskoj čine 5% od ukupno rođene djece.

„U zemlji kojoj prijeti demografsko urušavanje, svako novo dijete predstavlja značajnu dobrobit kako za obitelj, tako i za zajednicu. Stoga, ovu Odluku posvećujemo više od 40.000 djece rođene uz pomoć potpomognute oplodnje  i svim osobama koje su ikad bile dio postupka MPO-a. Željeli bismo da svaka osoba i par koji prolazi kroz proces medicinski pomognute oplodnje u svojoj okolini i društvu pronađe podršku, razumijevanje i ohrabrenje na svom putu do roditeljstva“,  naglasila je gradonačelnica Jašić.

Odluku podržava i Udruga Zajednica mama iz Istre. Naglašavaju kako vjeruju da će Odluka naići na odobravanje šire javnosti, posebno žena koje su prošle i koje prolaze taj postupak pomognute oplodnje.

„Želim istaknuti da u Udruzi dajemo podršku svim ženama pa tako i ženama koje prolaze kroz taj postupak pomognute oplodnje. Imamo nekoliko stručnjaka kojima se mogu javiti, a jedna psihologinja je posebno na raspolaganju upravo ženama koje su u tom postupku jer je i sama kroz to prolazila te zna o čemu se radi“, rekla je predsjednica Udruge Zajednice mama iz Istre Ingrid Dušić Kurelić.

Naglasila je i kako se Udruga bavi i tabu tematikama društva te je pozvala sve žene da se slobodno jave Udruzi, otkriju problem i ono s čime se bore. Udruga će im pomoći i usmjeriti stručnjacima.

Pročitajte još...