Razvojna agencija Srce Istre provela radionice na temu „workation“ u sklopu projekta „Živi i radi u središnjoj Istri“

Facebook
Twitter
LinkedIn

U sklopu projekta „Digitalni nomadi – Živi i radi u središnjoj Istri“, odobrenog Turističkoj zajednici Središnje Istre i financiranog sredstvima Hrvatske turističke zajednice, Razvojna agencija Srce Istre – RASI provodila je aktivnosti koje se odnose na doprinos razvoju „workation turističkog proizvoda“. RASI je, kao projektni partner, bila zadužena za organizaciju dvije radionice na kojima su sudjelovali digitalni nomadi koji su boravili u središnjoj Istri te predstavnici lokalne zajednice i poduzetnika.

Osmog i 13. prosinca 2022., u Kući istarskog pršuta u Tinjanu održane su radionice, a cilj im je bio doprinijeti razvoju workation proizvoda gdje se iz samog naziva može zaključiti da se odnosi na work – radni dio i vacation – odmor.

Kako je projekt usmjeren na digitalne nomade, koji imaju priliku i dobiti jednogodišnju vizu ukoliko se odluče za rad u Hrvatskoj, Razvojna agencija Srce Istre je na radionice pozvala i lokalne poduzetnike i zainteresiranu javnost kako bi se bolje razumjele potrebe digitalnih nomada, ali i mogućnosti i dodani sadržaji koje zajednica ima.

Na prvoj radionici predstavljen je coworking prostor Pazin UP te poduzetničko okruženje u središnjoj Istri, kao i dodatni sadržaji za slobodno vrijeme koje promovira Turistička zajednica središnje Istre, uključujući i smještajne kapacitete.

Sudionici su u drugom dijelu radionice podijeljeni u grupe kako bi digitalni nomadi, poduzetnici središnje Istre te predstavnici javnog sektora bolje razumjeli jedni druge, umrežili se te kako bi dali svoje perspektive na mogućnosti razvoja programa za mjesečni, kvartalni ili godišnji boravak u središnjoj Istri. 

Druga radionica bila je posvećena analizi zaključaka i potreba s prethodne radionice gdje se raspravljalo o mogućim smjerovima za daljnji razvoj i gdje su se prezentirale ideje o stvaranju novih vrijednosti napuštenih prostora, razvoju mobilnosti te osvještavanju zajednice i stvaranju dodatnih sadržaja kao odgovora na nove trendove u turizmu i poduzetništvu.

Kako od sljedeće godine stupa i novi Zakon o radu kojim će se regulirati i rad na daljinu, digitalni nomadi neće nužno biti stranci i turisti, već svi oni koji mogu raditi izvan ureda upotrebom informacijsko – komunikacijskih alata.

Pročitajte još...