Sutra jubilarni pedeseti znanstveno – stručni skup Pazinski memorijal

Facebook
Twitter
LinkedIn

Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin i Državni arhiv u Pazinu organiziraju 50. Pazinski memorijal na temu Grad Pazin u prošlosti i sadašnjosti koji će se održati u petak, 22. rujna 2023. godine u dvorani Istra pazinskog Spomen doma s početkom u 9.00 sati. 

Tema ovogodišnjeg, jubilarnog 50. Pazinskog memorijala povezana je, kao i brojne druge manifestacije u gradu, dvjema velikim obljetnicama, 1040. obljetnici prvog spomena Pazina u pisanim vrelima i 80. obljetnici Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.

Događajima iz 1943. godine, koji su uslijedili nakon Pazinskih odluka posvećen je dio ovogodišnjih izlaganja (Davor Mandić: Istra u rujnu i listopadu 1943. O objavljenim i zaboravljenim istinama, o selektivnom pamćenju; Vedran Dukovski: Rommelova ofanziva 1943.).

Ipak, s obzirom na visoku godišnjicu od prvog sačuvanog pisanog dokumenta sa spomenom grada, većina je radova posvećena pretpovijesnim i povijesnim temama i pregledima, ili nekom posebnom poglavlju u njegovom dugom povijesnom trajanju.

Cijeli program možete pogledati OVDJE

Pročitajte još...