USUSRET FESTIVALU ZAVIČAJNOSTI: Središnju Istru će u četvrtak pobliže upoznavati više od tisuću vrtićke djece

Ovogodišnji projekt Implementacije zavičajnosti u kurikulum predškolskih ustanova Istarske županije pod nazivom „Istra u očima djece – istražiti, upoznati, razumjeti i zavoljeti zavičaj“ odvijat će se 26. svibnja u Pazinu i na Pazinštini, u gradu Pazinu i sedam okolnih općina središnje Istre – Cerovlju, Gračišću, Karojbi, Lupoglavu, Motovunu, Sv. Petru u Šumi i Tinjanu.

Domaćin Festivalu zavičajnosti su djeca i osoblje pazinskog Dječjeg vrtića „Olga Ban“, uz pomoć lokalnih suradnica, pojedinaca, ustanova i institucija, a na Festivalu će sudjelovati djeca  i odgojiteljice iz čak 22 vrtića s područja Istarske županije. Očekuje se oko 1.100 djece i  200 odgojiteljica i stručnih suradnica istarskih vrtića. 

U pazinskom vrtiću osmišljeno je 19 radionica koje će se odvijati na otvorenom. Djeca domaćini i njihove odgojiteljice, uz pomoć suradnika, odvesti će male goste u različitim pravcima svojega grada i svojih općina. Pješačit će se oko 5 kilometara i pritom upoznavati prirodu središnje Istre: Pazinski potok, Pazinsku jamu, Gortanov brijeg, parkove i šetnice, igrališta, farme, Pazinski kaštel, zidine Motovuna, palače Gračišća, samostan u Sv. Petru u Šumi, pinje u Karojbi…

Domaćini će djecu upoznati s lokalnim legendama i mitovima, demonstrirati im tradicijske vještine u modeliranju gline, izradi platnenih lutki i svirala od prirodnih materijala, oblikovanju kamenih škrilja, izradi košara od bekvi, pečenju kolača, branju trešanja i ljekovitog bila, lokalnim tradicijskim pjesmama i plesovima, igranju tradicijskih igara i boćanja…

U četvrtak ujutro, 26. svibnja, okupljanje je 10 istarskih vrtića od 9 do 9,30. Na Šetalištu Pazinske gimnazije, dočekat će ih domaćini, počastiti cukerančićima i trešnjama, a dobrodošlicu u Pazin poželjet će im i gradonačelnica Suzana Jašić, zajedno s ravnateljicom pazinskog vrtića, Vesnom Rusijan. Djeca koja će posjetiti područne vrtiće u općinama Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Tinjan i Sv. Petar u Šumi okupit će se pred vrtićima ili na općinskim trgovima.

Nakon toga djeca će se uputiti u različitim pravcima, vođena od stručnih suradnika koji će ih upoznati s pazinskom prošlosti, odnosno prošlosti općina Pazinštine. Djeca će imati prilike upoznati znamenitosti grada i općina, izrađivati različite predmete koji će ih povezati sa znanjima i vještinama koje baštinimo iz naše tradicije.

S početkom u 14:00 sati održat će se Stručni skup: Implementacija zavičajnosti u predškolske ustanove Istarske županije na kojem će predstavnici 18 istarskih vrtića predstaviti projekte koje su tijekom aktualne pedagoške godine provodili u svojim predškolskim ustanovama. Skup će otvoriti župan Istarske županije Boris Miletić. 

Također, u sklopu Festivala zavičajnosti dan ranije, u srijedu 25.svibnja s početkom u 10:30 sati u holu Spomen doma, otvara se izložba dječjih radova djece pazinskog vrtića na temu zavičaja.

Gradonačelnica Jašić iskazala je zadovoljstvo što je pazinski vrtić domaćin ove manifestacije. “Upoznavanje svog kraja treba početi što ranije i trajati cijeloga života, a kroz ovakve projekte potiče se znatiželja i pokazuje da zavičaj nisu samo prirodne ljepote ili zgrade, već i ljudi, materijalna i nematerijalna baština, odnosi u zajednici, transgeneracijski prijenos znanja. Učimo učiti o sebi, a posljedično i o drugima jer svijet je kolaž različitih zavičaja. Ovo je jedinstvena prilika u kojoj će djeca domaćini imati priliku, kao mali turistički vodiči u svom mjestu, gostima predstaviti naš kraj i bit će zanimljivo čuti i vidjeti kako djeca doživljavaju Pazin i Pazinštinu, čime se ponose i koliko znaju o svom kraju. Želim im nezaboravno druženje uz mnogo smijeha, igre i razgovora.“

Pročitajte još...