Večeras svečano misno slavlje u Franjevačkom samostanu s početkom u 19 sati

Facebook
Twitter
LinkedIn

Večeras će svečanim misnim slavljem u vrtu Franjevačkog samostana u 19.00 sati nakon dvije godine Pazinci zajedno uz brojne goste i hodočasnike proslaviti svoj najveći godišnji blagdan Rim ili Porcijunkulu.  

Porcijunkula ili Gospa od anđela drevni je franjevački blagdan koji se 2. kolovoza obilježava diljem svijeta u franjevačkim samostanima, pa tako i u Pazinu, gdje se ovaj blagdan zove i Rim, budući da je usko vezan uz tradiciju hodočašća. U srednjovjekovlju se oprost od grijeha mogao dobiti hodočašćem u Rim, ali je papa Honorije III. 1223. godine franjevcima dodijelio ovlast podjeljivanja oprosta vjernicima koji hodočaste na sveta mjesta. Od utemeljenja ovdašnjeg franjevačkog samostana 1470. godine i Pazin je postao mjestom hodočašća na blagdan Porcijunkule, i ta se tradicija održala sve do danas.

Hodočašće u Pazin, zamjenjuje hodočašće na grob Sv. Petra u Rimu. Pobožna predaja kaže kako je Sv. Franjo,  od Isusa izmolio, potpuni oprost grijeha za one koji hodočaste na sveta mjesta kao što su Isusov grob u Jeruzalemu, grob Sv. Petra u Rimu, grob Sv. Jakova u Compostelli, te crkvu Porcijunkula ili Gospe od Anđela u Assisiju.

Rim svake godine (osim u doba pandemije) prati i zanimljiv kulturno – zabavni program na Trgu, kao i na Trgu Kristijana Ladavca (iza Saxa) koji od 1993. godine uključuje i nastupe poznatih izvođača!
 
 
 
Pročitajte još...