KAMPANJA U GOSTIMA | U Kašteliru se uređuje “Butiga” u kojoj će se nuditi lokalni poljoprivredni proizvodi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kaštelir-Labinci poznati su kao općina u kojoj se više od polovine stanovnika bavi nekim oblikom domaće proizvodnje, a tamošnje su autohtone delicije već nadaleko prepoznate po svojoj kvaliteti. Stoga će mnoge razveseliti vijest da su na placu u Kašteliru započeli radovi na uređenju “Butige”, trgovine u kojoj će se prodavati proizvodi lokalnih OPG-ova.

Općina je prepoznala potrebu za takvim projektom te odlučila u njega investirati novac iz svog proračuna. Procjena je da će za uređenje “Butige” trebati oko 300 tisuća kuna, dok je planirani datum završetka radova travanj 2023. godine.

Projekt se realizira s Poljoprivrednom udrugom Vitis, a cilj je da se lokalni proizvođači udruže na jedan novi način te da vrhunski proizvodi ovog kraja svima budu dostupni na jednom mjestu, tokom cijele godine. Ujedno, ova je ideja nadogradnja uspjeha koji su kao općina postigli kad su u prosincu 2021. ušli u mrežu najboljih turističkih sela na svijetu prema Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO). 

Ta im je prestižna titula donijela prepoznatljivost i brojne dobrobiti kroz nova znanja i edukacije te im je snažna motivacija da svoju turističku ponudu neprestano nadograđuju i proširuju.

Poljoprivredna proizvodnja tog kraja svakako je okosnica u tom segmentu, pa će projekt “Butiga” donijeti višestruku korist lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Uostalom, mreža najboljih turističkih sela na svijetu podrazumijeva održivost kao jedno od temeljnih načela funkcioniranja svojih članica, a u skladu s tim vizija Općine Kaštelir-Labinci je razvoj autohtonog ruralnog turizma.

Osnova za to je usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma te bogata ponuda različitih sadržaja koji su prilagođeni ciljanim skupinama, pa je upravo projekt uređenja “Butige” novi turistički proizvod kojeg dodaju ponudi.

Ljetno događanje “Friday Tasting” ove je godine po drugi put polučilo golem uspjeh, a kroz njega su tijekom srpnja i kolovoza posjetitelji mogli organizirano obilaziti lokalne OPG-ove te kušati autohtone delicije po promotivnim cijenama. A u proljeće sljedeće godine te će delicije biti dostupne u kaštelirskoj “Butigi” na veliko zadovoljstvo svih koji žele domaće i najbolje.

Pročitajte još...