Unikatna izložba o punku u Pazinu produljuje se do kraja listopada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Na slici nekolicina pazinskih pankera na jednom od uobičajenih mjesta za izlazak - kiosku kod popularne Ljubice na autobusnom kolodvoru. Na slici Alberto Horvat - Lola, Dario Bošković - Ćurka, pokojni Zvjezdan Boljunčić te Alen Arnautović (iz privatnog albuma Alberta Horvata Lole)

Unikata izložba o punku u Pazinu koja je trebala trajati do ovog ponedjeljka, 2. listopada, produljena je do kraja ovog mjeseca, a 16. studenog bit će prezentiran film koji je nastao u sklopu izložbe.

Podsjetimo, na otvaranju izložbe kustos Ivan Smoljan istaknuo je kako je u sklopu istraživanja o punku provedeno 35 intervjua koji su snimljeni video kamerom te je snimljeno preko 50 sati audio i video materijala, protagonista pazinske punk scene od prvih bendova poput Jedini ležaj koji je započeo sa svirkom 1979. godine, pa do današnjih bendova poput Racibora i Fundacha.

Ova izložba govori o temi koja je još uvijek živa. Jedno od pitanja nađšim kazivačima je bio zašto se punk u Pazinu tako dobro primio , a odgovor je slojevit – Pazin je bio radnički grad, ali i vojni grad u kojem je dolazilo do miješanja raznih utjecaja, kultura ideja i interesa. Geografski položaj Pazina bio je jako povoljan budući da se nalazio između Pule i Rijeke, koja je tada bila jedno od žarišta jugoslavenske punk scene, rekao je Smoljan.


U svom je govoru napomenuo kako je prvi pravi punk bend u Pazinu bio Time Error koji se javlja sredino 80-tih. S njime je je započela era šokiranja okoline frizurama, odjećom, bušenjem zihericom lica i drugih dijelova tijela, bunta prema roditeljima i autoritetima.

Tih je godina , točnije 1988. godine osnovana i navijačka skupina Plava legija, čiji su pripadnici većinom punkeri. Početkom 90-tih nastaje pravi bum, tada je osnovan veći broj punk i metal bendova u Pazinu.

Nastaje i prvi fanzin Make A Change, a na tadašnjem Radio Pazinu punkeri dobivaju posebnu radio emisiju. Sredinom 90-tih najveći uspjeh doživljava bend Vokal u Gipsu, koji je za sada jedini detektirani pazinski punk-bend koji je ostvario zapaženi nacionalni uspjeh.

No, ipak većina bendova nije ostvarila zapaženi nacionalni uspjeh, no opstanak scene ostaje postojan s obzirom na prijenos informacija i pjesama od strane novih generacija. U 90-tima treba istaknuti Klub mladih Bad Taste, u kojem s u održani brojni koncerti, ali i druga raznovrsna događanja koja su okupljala mlade puno šireg područja s raznovrsnim interesima, kao i organizirani brojni Marševi na Učku.

Nakon Vokala u gipsu krajem 90-tih nastaje bend Sida, čije pjesme uporno preslušavaju novi bendovi iz 2000-tih godina i dobivali inspiraciju za nove pjesme. “To se održalo do danas, kada postoje tri mlada punka benda u Pazinu i njihovo je obavezno štivo i repertoar neke od pjesama Time Errora, Side, Biklon – Z-a i drugih”, napomenuo je Smoljan.

Ravnateljica Muzeja Maja Zidarić Pilat se u svom govoru ponajprije zahvalila svim sugovornicima  – njih 35, te svima koji su posudili ili poklonili Muzeju predmete i građu za izložbu. Napomenula je kako  je izložba postavljena u tri izložbena prostora na prvom katu pazinskog Kaštela, a može se podijeliti u tri veće tematske cjeline.

Uvodni dio čine uvodne crtice o punku – što punk jest, kada se javlja, što predstavlja i osvrt na pitanje upućeno sugovornicima koji su ovaj projekt obogatili svojim osobnim sjećanjima: zašto je punk u Pazinu zaživio? U prvom izložbenom prostoru uvodnoga dijela izložbe prikazana je i vremenska crta s naglašenim važnim događajima u svijetu punka na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini od 1976. godine do danas.

U nastavku, u dva izložbena prostora, kronološki slijede prikazi pazinskih punk-bendova od detektiranja prvog (proto)punk-benda krajem 1970-ih sve do 2021. godine. Provedenim intervjuima i skupljenim informacijama iz medija i arhiva, predstavljene su informacije o sveukupno 33 izabrana pazinska (rock) punk-benda, njihovim imenima, vremenu osnivanja, članovima, pjesmama i diskografiji te nastupima i uspjesima. Prikaz svakog benda prate i prikupljene i ustupljene fotografije benda i/ili nastupa, QR kodovi s pjesmama, isječci iz novina, s internetskih portala…

Zasebni dio izložbe tematizira pazinske pankere u sustavu, odnosno buntovnike protiv sustava, kao dio društvenog i političkog života Pazina i Pazinštine, angažirane pojedince i skupine koji su svojim djelovanjem u društvu i suradnjom s organizacijama, lokalnom samoupravom i drugim političkim subjektima skinuli stigmu o pankerima kao onima koji ruše sustav i povezali ih s empatijom, pomaganjem i borbom za bolje društvo.

Tijekom provedenog terenskog istraživanja pazinske punk-scene snimljen je i dokumentarni film koji čini dio postava izložbe i ima za cilj prikazati specifičnosti te scene od njenih začetaka do danas. U trećem izložbenom prostoru predstavljeno je mjesto okupljanja sudionika pazinske punk-scene – prostor u kojem se održavaju koncerti i druženja s istaknutim popratnim sadržajima: promotivnim materijalima, fanzinima, zanimljivim podatcima o pazinskoj punk-sceni, klubovima mladih koji su pratili, prate i podržavaju opstanak iste.

U sklopu izložbe napravljen je i film koji će ugledati svjetlo dana iduće godine, a ovdje možete pogledati teaser na You Tubeu. Katalog izložbe objavljen je krajem siječnja ove godine, za Noć muzeja.

Izložbu su podržali Grad Pazin, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Turistička zajednica središnje Istre te Ministarstvo kulture i medija, a  za one koji nisu pogledali ovu unikatnu izložbu, imaju prilike pogledati je do kraja mjeseca.

Pročitajte još...