VELIKA FOTOGALERIJA | Obilježen Svjetski dan učitelja – veliki broj njih proslavio je svoje vrijedne jubileje

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Grad Pazin

Povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja  danas, 5. listopada 2023. godine, u dvorani Istra pazinskog Spomen doma održana je prigodna svečanost na kojoj su odgojiteljice, učiteljice i učitelji koji rade u sastavu pazinskog vrtića i osnovne škole dobili zasluženo priznanje za važnost svoga rada, a obilježavanje njihovog dana bila je ujedno i prigoda za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj pojedinca i društva u cjelini, kao i samog  obrazovanja čiji su oni nositelji.

Tom je prigodom gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicima uručila priznanja i zahvale nastavnom osoblju pazinskih odgojno – obrazovnih ustanova, za njih 40,  koji su u protekloj godini navršili jedan od jubileja za 10, 15, 20, 25, 30, 35 i 40 godina rada.

Među jubilarcima,  impresivnih 40 godina odgojno – obrazovnog rada obilježili su Dubravka Mišura, Livija Žufić i Irena Rak iz Osnovne škole Vladimira Nazora.

U svom obraćanju u ime svih ovogodišnjih jubilaraca i jubilarki Livija Žufić istaknula je kako učitelj u svom radu pomiče svoje granice i granice svojih učenika te kako je najveća nagrada u tom radu djetetov osmjeh kada nešto uspije. Dodala je i kako su trenuci koji osvijeste važnost učitelja oni kada sretneš bivšeg učenika koji te se sjeti ili ti se javi iz raznih krajeva svijeta.

„Posao učitelja je zahtjevan i odgovoran posao. Studijsko obrazovanje učitelja je dobro, ali rad s učenicima je puno više jer je  svako dijete priča za sebe i tako treba pristupiti. Stoga, budite strpljivi, trudite se prema svim učenicima jednako, učite ih iz svega srca, a ne samo tijelom“poručila je  na kraju obraćanja svim svojim kolegama i kolegicama Livija Žufić. 

Čestitajući svima, upravo sjećanja na odgajatelje/ice i učitelje/ice naglasila je i gradonačelnica Suzana Jašić u svom obraćanju. „Kada se okrenem unazad, pamtim nepravde, ali pamtim i odgajatelja kada je rekao nešto u dobrom smjeru, svog dobrog nastavnika koji je ponekad dao pola ocjene više da nas potakne, profesora koji nas je poticao da radimo nešto i van kurikuluma. Svi su oni zaslužni za kasnije opredjeljenje. Ja sam danas dio svih njih“, rekla je gradonačelnica Suzana Jašić.

Dodala je i kako ne želi previše govoriti o klišejima o tome kako su odgajatelji/ce i učitelji/ce važni jer je se često susreće s ljudima koji to pričaju, a zapravo mogu nešto i napraviti i promijeniti.

U tom konteksti dotakla se borbe sa višom razinom vlasti i institucijama oko nepravedne raspodjele decentraliziranih sredstava te je rekla kako vjeruje da će uspjeti izboriti se da se sve škole gledaju jednako. Naglasila je i kako je želja da se postigne ideal kada se kaže da je Pazin grad obrazovanja. Sitan korak prema tome je napravljen, ističe.

Dobivena je suglasnost Ministarstva i kreće gradnja vrtića u bivšoj vojarni. Također, spremni su projekti za proširenje zgrada škola u Pazinu i Trvižu. Podignute su plaće u vrtiću, u sklopu ITU mehanizma gradit će se nova knjižnica i Dječja kuća…

U ime svih ravnatelja pazinskih odgojno – obrazovnih ustanova ravnatelj pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora Ivan Štefanić uputio je zahvale i čestitke nagrađenim odgojno – obrazovnim djelatnicima. Nadovezao se na problematiku o kojoj je govorila gradonačelnica Jašić, rekavši kako je to predmet spoticanja i kako je vrijeme za neke promjene, no, i kako je sve to izazov.

„Važno je da naši učenici nisu svjesni da imaju problema u odnosu na učenike drugih škola. Sve ovo je za nas izazov i nećemo posustati.  Potencijala ima jako puno, što se i danas ovdje vidi. Budimo i dalje potpora jedni drugima, budimo proaktivni i aktivni, učenici to zaslužuju“, rekao je ravnatelj Štefanić.

Obilježavanje Svjetskog dana učitelja Grad Pazin kontinuirano organizira od 2004. godine, dakle, punih 19 godina. Kao i prethodnih godina, današnji svečani program organiziran je u suradnji sa pazinskim odgojno – obrazovnim ustanovama i PUOP Pazin.

Ove godine zakusku su pripremile vrijedne ruke kuharica Osnove škole Vladimira Nazora, dok je dječji vrtić kao i ranijih godina zadužen za dekoraciju. Program su vodile Karla Matković i Leana Rade iz GSŠJD.

Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin
Mikela Jakus 15 godina rada
Tatjana Družetić 25 godina rada
Lorena Opašić 30 godina rada
Nives Ružić 30 godina rada
Vesna Opašić 35 godina rada
Margita Ladavac 35 godina rada
Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin
Marta Červar 10 godina rada
Tina Mihelčić Sloković 10 godina rada
Višnja  Levak 10 godina rada
Krešo  Šenjug 15 godina rada
Maja Curić 15 godina rada
Jelena Načinović 15 godina rada
Danijela Korlević Banovac 15 godina rada
Natalia  Suman 15 godina rada
Martina Bibulić Kiršić 15 godina rada
Vedrana Ružić 15 godina rada
Brbara Stihović 15 godina rada
 Irena Mijandrušić 20 godina rada
Gordana Štrucelj 20 godina rada
Ilenija Rogović Bakša 20 godina rada
 Jasminka Antolović 20 godina rada
  Irena Demark 30 godina rada
 Branka  Andrić Ružić 30 godina rada
 Karmen Drožđek 30 godina rada
Sandra Kaligari 30 godina rada
Mirjana Zović 35 godina rada
Irena Rak 40 godina rada
Livija Žufić 40 godina rada
Dubravka Mišura 40 godina rada
Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin
Petra Pifar 10 godina rada
Enna Peroš 10 godina rada
Katarina Brajdić Divšić 15 godina rada
Nada Ćakić 15 godina rada
Damir Skok 20 godina rada
Barbara Širol Aleksić 20 godina rada
Danka Hajsek Đaković 25 godina rada
Loreta Rabar 25 godina rada
Josip Banko 30 godina rada
Magda Rimanić 30 godina rada
Pazinski kolegij – Klasična gimnazija Pazin
Miranda Guštin 30 godina rada
Adrijana Radmanić 10 godina rada

 

Pročitajte još...