ĆAKULA | Luka Kukić: “Tjedan dana prije natjecanja učio sam praktički po cijele dane i koristio svaki slobodni sat i trenutak kako bih u Vinkovce došao što spremniji!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Posljednjih tjedana vrlo često ističemo sportske uspjehe učenika s Pazinštine, a veliku pažnju posvetili smo i državnom prvaku iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, Luki Kukiću. On je postao državni prvak na natjecanju iz povijesti.

Koliko si se spremao za ovo državno natjecanje?

Za državno natjecanje počeo sam se pripremati praktički čim sam bio pročitao kako sam pozvan. Prije toga bio sam i na školskoj i na županijskoj razini, pa sam te dijelove ponavljao u nešto manjoj mjeri.

Usredotočio sam se na razdoblje nakon 1945. koje je bilo zastupljeno na državnoj razini. Popis pozvanih došao je krajem ožujka tako da su moje pripreme trajale gotovo mjesec dana. To se uglavnom svodilo na čitanje čak četiri, a ponekad i pet različitih udžbenika koji se bave istom tematikom, ali i dodatne literature od 400 stranica o Domovinskom ratu.

U početku sam čitao koliko bih stizao, a potom kako je vrijeme odmicalo sve više. Tjedan dana prije natjecanja učio sam praktički po cijele dane i koristio svaki slobodni sat i trenutak kako bih u Vinkovce došao što spremniji.

Imaš li omiljeni predmet, je li to baš povijest ili neki drugi?

Što se tiče omiljenog predmeta, imam ih nekoliko. Kako su moji interesi vrlo široki, volim gotovo sve predmete, ali ipak najviše uživam u društvenima. Povijest mi je jedan od najdražih predmeta još od osnovne škole i uvijek se radujem kad znam da ju imam sljedeći sat.

Inače mi je i ovo razdoblje 20. stoljeća možda i najzanimljivije u cijeloj povijesti, zbog čega su mi i sama povijest i natjecanje ove godine još i draži. Mislim da čovjek treba poznavati i povijest svijeta i povijest svoga naroda i države kako bi mogao u potpunosti razumjeti društvo u kojemu živi. Među najdražim predmetima mi je i hrvatski, iz kojeg također idem na državno, i teško mi je reći je li mi draža gramatika ili književnost.

Nažalost, više nemam vremena za čitanje kao nekad, ali još uvijek donekle stižem… Najdraži predmet trenutno mi je Politika i gospodarstvo jer me političke teme izrazito zanimaju posljednjih godina, a mogućnost kritičkog razmišljanja i sučeljavanja različitih stavova me baš privlači.

Strastveno pratim politiku i jedino mi je žao što taj predmet imamo samo jedan sat tjedno, ali srećom naša škola nudi i dvosatnu izbornu nastavu pa taj predmet tjedno slušam tri sata.

Koji predmet najmanje voliš? Zbog čega?

Nemam baš neki predmet kojeg najmanje volim. U osnovnoj školi odgovor bi bio nešto drukčiji, ali sada uistinu mogu reći da su mi svi predmeti dragi. Povijesno mi je po ocjenama tjelesni uvijek bio najkritičniji, ali i to se donekle promijenilo posljednjih godina te mogu reći da mi se i drago razgibati dva sata tjedno u školi.

Fakultet. Što je tvoj izbor, kamo misliš nastaviti školovanje?

Na ovo mi je pitanje najteže odgovoriti jer ni sam ne znam što ću dalje, ali ipak ću pokušati. Kako me pretežno zanimaju društveni predmeti, i moji su fakultetski odabiri slični tako da se posljednjih mjeseci snažno dvoumim između prava i politologije.

Obje me znanosti zanimaju, s time da mi je politika nešto bliža, a pravo nešto šire. Osim toga, kako možemo prijaviti ukupno do deset fakulteta, razmišljam i o međunarodnim odnosima te o studiranju hrvatskog i povijesti kao dvopredmetnim studijima.

Baš mi se činilo da se približavam odluci, no sada nakon ovog državnog čini se da ću morati još malo razmisliti… U konačnici, vjerujem kako ću na kraju odabrati fakultet koji je najbolji za mene, u kojem ću pronaći sebe i ostvariti svoj puni potencijal.

Na kraju ovog (ne baš tako) kratkog razgovora samo bih htio zahvaliti svima koji su me podržavali tijekom mojih intenzivnih priprema za ovo natjecanje, svojoj školi GSŠJD-u Pazin i profesorima na razumijevanju te osobito svojoj mentorici, prof. Barbari Širol Aleksić, zaista odličnoj profesorici koja se mnogo trudila i na satovima i izvan njih i omogućila da do svega ovoga dođe.

I svakako bih preporučio učenicima koji razmišljaju o natjecanjima da odu jer je to jedno vrijedno iskustvo iz kojih će definitivno nešto naučiti, ali se i zabaviti.

Pročitajte još...