GRAD PAZIN: Održana konferencija za medije – Na Pazinštini u vrtiće i škole kreće 2.788 djece i mladih

Facebook
Twitter
LinkedIn

U ponedjeljak, 4. rujna, u novu pedagošku i školsku 2023./2024. godinu u odgojno  – obrazovne ustanove na Pazinštini kreće 2.788 djece te učenika i učenica, od čega na području Grada Pazina 1.952, a na području okolnih sedam općina još 836 djece i učenika/ca koji se nalaze u sastavu pazinskog vrtića i osnovne škole.

Tim je povodom danas ( četvrtak, 31. kolovoza) u velikoj vijećnici Grada Pazina održana konferencija za medije na kojoj su gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, novoizabrana ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin Doris Velan, ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Ivan Štefanić te ravnateljica GSŠJD Suzana Poropat – Božac i Gabrijela Ujčić, stručna suradnica pedagoginja ispred Pazinskog kolegija, javnosti predstavili informacije o broju upisane vrtićke djece i učenika/ca u škole, te novosti, programi i projekti koji se planiraju realizirati.

Dotakli su se i financijskih, organizacijskih i normativnih problema s kojima se sektor odgoja i obrazovanja na području središnje Istre susreće. Javnosti će se obratiti i Vesna Rusijan, dugogodišnja ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, koja s 1. rujnom odlazi u zasluženu mirovinu.

„Odgoj i obrazovanje temelj su svake zdrave zajednice i zato je ulaganje u odgoj i obrazovanje dugoročni pozitivni učinak na društvo, gospodarstvo i samu kvalitetu života zajednice“, naglasila je na početku gradonačelnica Suzana Jašić, dodavši kako Grad Pazin iz proračuna 2023. za odgoj i obrazovanje izdvaja 1.382.315 eura, što je 28% sredstava od ukupnog izvornog proračuna Grada Pazina, uz kapitalnu investiciju izgradnje novog vrtića u Ulici 154. brigade HV na prostoru bivše vojarne.

Godina značajnih ulaganja u predškolski odgoj: povećane plaće, započinju radovi na novom vrtiću

Naglasila je i kako je ovo godina značajnih ulaganja u sustav predškolskog odgoja. Zaposlenima u sustavu podignute su plaće koje su izravnane s plaćama u osnovnom školstvu. Za plaće u sustavu predškolskog odgoja Pazin i susjednih sedam općina Pazinštine ukupno izdvajaju skoro 2 milijuna eura godišnje,  od čega Grad Pazin 984.551 eura godišnje.

Govoreći o velikim investicijama, Projekt gradnje vrtića u bivšoj vojarni u Pazinu (DC „Veli Jože“) je već neko vrijeme spreman, provedena je javna nabava, izabrani su izvođač i nadzor, a potpisivanje ugovora i početak samih radova očekuje se čim se dobije suglasnost nadležnog Ministarstva koje se čeka od srpnja. Rečeno je kako vjeruju da  će se to dogoditi u rujnu.

Projektom  novog vrtića u bivšoj vojarni (DC „Veli Jože) predviđena je rekonstrukcija i opremanje južnog dijela zgrade koju koristi Veleučilište u koji će se moći smjestiti osam odgojnih skupina (4 vrtićke dobi + 4 jasličke dobi). 

Procijenjena vrijednost samih radova, bez opremanja, je 2.870.000,00 tisuća eura, od čega je malo manje od trećine (nešto više od 900 tisuća eura) bespovratnih sredstava Gradu Pazinu dodijeljeno kroz program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova.

Uz Dom za starije i nemoćne, koji bi početkom sljedeće godine trebao otvoriti svoja vrata za korisnike, cijeli prostor Društvenog centra Velog Jože tako dobiva i međugeneracijsku komponentu. Važno je napomenuti da će se paralelno s radovima na vrtiću provoditi i proces razdvajanja vrtića na dvije ustanove kako bi veličina ustanova bila usklađena s propisima.

U vrtiće na Pazinštini od sutra će krenuti gotovo 600 najmlađe djece

NIJE POŠTENO: Grad Pazin nezadovoljan najavljenom Uredbom o sufinanciranju vrtića od strane Ministarstva

KREĆE NOVA ŠKOLSKA GODINA | Sva sredstva dobivena od države troše se na prijevoz, upućen apel Ministarstvu odgoja i obrazovanja!

Pročitajte još...