„Kod nas u središnjoj Istri nema straha za očuvanje čakavskog narječja“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na današnjoj press konferenciji povodom Festivala zavičajnosti koji se održava diljem Središnje Istre upitali smo ravnateljicu Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Vesnu Rusijan hoće li se tijekom festivala održati i pokoja radionica ili dio program na čakavici, u službi očuvanja narječja među najmlađima.

„Čakavice neće biti ciljano, već spontano. U našim vrtićima se ne ispravlja čakavski, štoviše, često se potiče, iako se u školi moraju služiti standardnim književnim jezikom pa u posljednjoj godini pred odlazak u školu pokušavamo ‘prevoditi’ kako bi znali i standardni izričaj. Ali, za čakavsko narječje kod nas u središnjoj Istri nema straha, djeca i više nego u nekim drugim sredinama koriste čakavicu što nas veseli.“

Obzirom da na Festival zavičajnosti dolaze djeca iz više sredina u Istri gdje se i razlikuju lokaliteti te ona dolaze sa različitim izričajima, sigurno bi bilo zanimljivo za uspoređivanje istih. Inače, načelno smo dogovorili i intervju s ravnateljicom Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Vesnom Rusijanom pa ćemo imati prilike postaviti i mnoga druga pitanja vezana uz najmlađe. Veselimo se.

Pročitajte još...