Nezadovoljni roditelji poslali dopis odgovornima: “Većina putnika na istarskim željeznicama jesu učenici – i suludo je da se njima ne prilagodi vozni red”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nikako na zelenu granu sa željezničkim prijevozom. Danas su iz Inicijative roditelja i mladih za istarske pruge poslali dopis na više od 60 adresa donositelja odluka u IŽ I HŽ-u.

Dopis donosimo integralno:

“Danas je prvi radni dan novog voznog reda vlakova koji vrijedi narednih godinu dana, do 14.12.2024. Novi vozni red prema i iz Pazina nije usklađen sa potrebama većine putnika, učenika srednjih škola.

Prema novom voznom redu, srednjoškolci koji putuju na relaciji Pula-Pazin narednih će godinu dana stizati u Pazin gotovo sat vremena prije početka nastave u jutarnjoj smjeni, a u povratku će čekati vlak više od 90 minuta. Srednjoškolci koji putuju iz smjera Lupoglava prema Pazinu također stižu u Pazin punih sat vremena prije početka nastave.

U popodnevnoj smjeni u kojoj je većina učenika i do dva puta tjedno, problem je još veći. Prema rasporedu Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, čiji su učenici većina putnika na tim relacijama, prvi sat popodnevne smjene počinje u 14:30, dok vlak koji dovozi učenike iz smjera Pule stiže u Pazin u 14:44. Ovo je službeno vrijeme dolaska, no vlak često dođe kasnije zbog kvarova na kompozicijama. To znači da će učenici propustiti gotovo cijeli prvi sat nastave u popodnevnoj smjeni. Raniji vlak nije opcija – on stiže u Pazin oko 10 sati, četiri sata prije početka nastave.

Već godinama roditelji i škola upozoravaju nadležne na neadekvatan vozni red vlakova – nema dovoljno linija u ključnim razdobljima i HŽ ne konzultira škole kod pripreme voznog reda, što znači da on u pravilu nije usklađen sa školskim rasporedom. 

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile je druga najveća srednja škola u Istri koja pokriva daleko najšire geografsko područje županije – učenici dolaze iz 25 različitih gradova i općina, i čak 80% učenika su putnici koji ovise o javnom prijevozu da bi stigli u školu. Nisu zakinuti samo pazinski učenici, već i oni koji putuju u Pulu i Rijeku kojima je vozni red također neprikladan.

Većina putnika na istarskim željeznicama jesu učenici – i suludo je da se njima ne prilagodi vozni red. 

Roditelji i učenici pokrenuli su peticiju u petak, koju je skupila preko 200 potpisa preko vikenda. Peticijom tražimo da Hrvatske željeznice:

  • odmah korigiraju vozni red koji važi od 10.12.2023., tako da isti bolje odgovara školskom rasporedu u obje smjene,
  • uvede veći broj linija u ključnim razdobljima (ujutro i popodne za jutarnju smjenu, popodne i navečer za popodnevnu smjenu, te petkom popodne kad studenti putuju doma iz Rijeke i Zagreba).

Molimo Vas da kao donositelje odluka poduzmete mjere iz vaše nadležnosti kako bi što hitnije ispravili ovaj problem te da poduzmete mjere za poboljšanje kvalitete usluge na istarskim željeznicama.

S poštovanjem,

Daniela Drandić

Inicijativa roditelja i mladih za istarske pruge

Pročitajte još...