PRIČA SE PO GRADU: Petu godinu zaredom Gradska knjižnica Pazin krenula s vrlo korisnim projektom

Facebook
Twitter
LinkedIn

Glasno čitanje ključno je za razvijanje čitateljskih navika, a služi i prevenciji poteškoća u čitanju koje se javljaju već od najranije dobi. Ova aktivnost može uključivati cijelu obitelj – roditelje, bake i djedove, braću i sestre, rođake, ali i prijatelje.

Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece te osobama koje su uključene u glasno čitanje djeci, osigurava čvrstu vezu s djetetom. Imajući sve to na umu naš je put usmjeren ka popularizaciji knjige i čitanja trudeći se na taj način osvijestiti i važnost slušanja.

Odsutnost koja je sve češće prisutna i kratka koncentracija kojoj nas uči današnji tempo života, stvaraju „izgubljenost“ u svim zahtjevima koji traže dužu koncentraciju. Kako bismo na trenutak umirili i zahtjeve i tempo te od najranije dobi postavili dobre temelje zdravih navika osmišljavamo programe čitanja kojima je upravo to cilj.

U ožujku je, petu godinu za redom, Gradska knjižnica Pazin krenula s programom pod nazivom Priča se po gradu Njime, osim svega navedenoga, želimo još više približiti svijet priča i mašte, a namijenjen je djeci vrtićke i školske dobi te slučajnim prolaznicima.

Prijašnjih se godina program odvijao tijekom svibnja, no ove je godine trajao tijekom ožujka, travnja i svibnja, a svaki je mjesec imao neku posebnost.

Tijekom ožujka na prozorima pazinske Knjižnice mogla se vidjeti zastava na kojoj piše priča se… Bilo je potrebno nazvati knjižničare koji su po pozivu izlazili van i pričali priču. Pa ako, onako usput, tijekom godine ugledate zastavu prolazeći kraj naše Knjižnice, i baš želite, i volite, i ne možete bez priče – nazovite nas i priča stiže k vama.

Najčešće su ih nazivale vrtićke skupine koje kraj naših prozora često prolaze, ali imamo spremne priče za sve one koji to žele.

Travanj je bio posvećen nižim razredima osnovne škole. Cilj je bio odvesti školarce u manje poznate dijelove grada koji oživljavaju sa svakom našom pričom. Dajući do znanja da priče i čitanje nemaju granica, da se čitati može baš na svakom mjestu, na ovaj način približili su pisanu riječ najmlađima.

Svako mjesto, naravno, iziskuje drukčije uvjete kojima se moramo prilagoditi vodeći računa o svemu što čitanje podrazumijeva (tempo, jačinu, dinamiku).

U svibnju je održan obiteljski piknik s pričom i knjigom na tajnoj lokaciji, a otkrivali su je po prijavi. Piknik postaje već tradicionalan provod s igrom i pričom. Želja im je osvijestiti roditelje o mogućnostima koje skriva i nudi vrijeme provedeno s knjigom.

Osim pričanja priča, ove su godine u sklopu projekta i stvarali priče. Jedan od programa bio je u Kaštelu u suradnji s Muzejom grada Pazina za djecu vrtićke dobi pod nazivom Priča se u Kaštelu… o Kaštelu. Djeca su stvarala priče potaknuta muzejskim predmetima te otkrila da svaki predmet skriva poneku priču.

Posljednji dan svibnja ponovo je okupio obitelj. Mame i djeca uživala su u vođenoj aktivnosti u kojoj sve može postati priča. Pričaonica je organizirana u suradnji s udrugom Zajednica mama iz Istre. U programima je sudjelovalo dvjestotinjak djece i pedeset odraslih. Raduje ih i to što će kroz sve njih priče naći svoje putove i tako živjeti.

“Pitate li se još uvijek zašto pričamo? To je naš način da čitanje postane navika, da postane povezujuća vrijednost, da bude i ostane osjećaj”, poručuju za kraj iz GK Pazin.

Pročitajte još...