Zelena Istra: „Mještani Vranja pokrenuli peticiju i dignuli tužbu protiv izgradnje prekrcajnog bazena u svom mjestu“

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Tina Derossi

Zelena Istra je neprofitna udruga građana koja se zalaže za zaštitu okoliša i prirodnih bogatstava te društvenu pravdu. Preko 20 godina Zelena Istra aktivno sudjeluje u izgradnji demokratskog, solidarnog i okolišno održivog društva. Među ključnim ciljevima Zelene Istre su održivi razvoj i okolišna demokracija.

Sada im je u fokus zbivanja stigla situacija u mjestu Vranja u Općini Lupoglav. Pročitajte o čemu izvještava Zelena Istra.

„Obrt Goldfren iz Pazina i HŽ infrastruktura sklopili su Ugovor o najmu temeljem kojeg se planira vršiti iskrcaj kamena iz vlaka u bazene na željezničkoj stanici Vranja u Općini Lupoglav, ukrcaj istog u kamione i prijevoz prema tvornici Rockwool u Pićnu. Krajem 2021. Goldfren je započeo radove iako nije posjedovao projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. Nakon prijave građana građevinska inspekcija je stopirala radove. 1.7.2022. ishođena je građevinska dozvola s nizom nepravilnosti.

Na javnoj raspravi održanoj 27. srpnja 2022. projekt je prezentiran mještanima Vranje. Mještani su tada prvi put čuli da se u njihovom susjedstvu planira vršiti prekrcaj tereta. Iskazali su negodovanje te je čak 2/3 stanovnika potpisalo peticiju protiv same gradnje. U postupku ishođenja Građevinske dozvole javnopravna tijela Općina Lupoglav, Sanitarna inspekcija i Park prirode Učka su izdala posebne uvjete gradnje. Glavni projekt po pitanju buke nije izrađen u skladu s tim uvjetima niti s Prostornim planom Općine Lupoglav i Prostornim planom Parka prirode Učka, kao ni s Pravilnikom o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu izvora buke, vrijeme i mjesto nastanka te je izostala njihova reakcija o neusklađenosti s navedenim planovima i pravilnikom!  Upravo ta tri tijela su jedina mogla i morala zaštiti građane i prirodu od buke i prašine.

Jedna od mještanki koja graniči s k.č. navedenog projekta 9.11.2022. je podnijela Tužbu radi poništenja Rješenja Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Spor se vodi na Upravnom sudu u Rijeci.

Da su građani s razlogom zabrinuti i da je u pitanu kvaliteta njihovog života potvrđuje i negativno iskustvo građana Škrljeva. Naime, Goldfren je istu vrstu prekrcaja do 2021. godine vršio na pruzi Kukuljanovo – Škrljevo. Lokalno stanovništvo je 11 godina trpjelo buku i prašinu što se vidi iz tadašnjih medijskih objava:  „Buka zbog prekrcaja kamena na pruzi Kukuljanovo-Škrljevo ne da nam spavati, a prašina nam prekriva kuće i vrtove, riječi su mještana Škrljeva Franje Cuculića i Veljka Vičevića, čije su kuće niti stotinu metara udaljene od mjesta gdje Hrvatske željeznice prekrcavaju kamen za istarsku tvornicu Rockwool iz vlaka u kamione.

Treba napomenuti da mještani Vranja već godinama trpe i zagađenje zraka zbog velike količine kamene prašine te buke od strane kamenoloma Vranja (Holcim). Prve kuće su samo na 80 m od kamenoloma te njihova borba traje godinama, a ovaj novi projekt će kumulativno samo dodatno pogoršati njihove uvjete života“, stoji u objavi Zelene Istre.

Pročitajte još...