BOGATSTVO TRADICIJE | Pršut je ponos Istrijana, a Drugi Ljetni festival istarskog pršuta u Tinjanu oduševio je mnoge!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Drugi Ljetni festival istarskog pršuta održan ovog vikenda u Tinjanu oduševio je brojne posjetitelje svojim još bogatijim i zanimljivijim izdanjem, a rijeke ljudi guštale su dva dana u najboljim istarskim pršutima i brojnim drugim domaćim proizvodima te bogatom zabavnom programu.

U opuštenoj atmosferi i kreativno uređenom okruženju parka pokraj općinske zgrade, pod sloganom “Ovog ljeta reci DA – svom trenutku za PRŠUT”, okupio se iznimno velik broj posjetitelja, kako domaćih, tako i stranih, a ove su godine za sve bila otvorena i vrata tinjanske Kuće istarskog pršuta.

Festival su u subotu uz prigodna obraćanja otvorili tinjanski načelnik Goran Hrvatin i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan. Obojica su istaknuli zadovoljstvo zbog ponovnih okupljanja na ovakvim festivalskim i sajamskim priredbama te zaključili da istarskih pršuta i pršutara koji ih proizvode treba mnogo više nego što ih je sad, s obzirom da je certificirani istarski pršut s europskom Zaštićenom oznakom izvornosti sve traženiji.

Na festivalu se predstavilo ukupno deset pršutara – Pršutana Antolović, Pršutana Dujmović, Pršutana Jelenić, Pršutana Milohanić, Pisinium d.o.o., Pršutana Tomaso, OPG Franjul, OPG Turčinović, Pršutana Buršić i OPG Goran Jančo čiji su predstavnici pristigli iz Slavonije. Sveukupno je na festivalu bilo 30 izlagača, među kojima proizvođači raznih suhomesnatih proizvoda, tri proizvođača sira, dva maslinara i drugi OPG-ovi koji su na stol iznijeli brojne domaće delicije, poput meda i proizvoda od meda, eko proizvoda od aronije i konoplje, voća, povrća… Bilo je u ponudi i atraktivnih suvenira i nakita, a sve uz vrhunska vina lokalnih vinara i bogati šank.

U Kući istarskog pršuta novinar Davor Šišović predstavio je monografiju o istarskom pršutu, oba dana mogao se pogledati i dio Zavičajne zbirke Enriko Depiera, izložen u parku, zahvaljući kojem su posjetitelji saznali zanimljivosti iz tradicije i povijesti tinjanskog kraja, pršuti i vino su se degustirali na svakom koraku, a pun je bio i zabavni park s lunaparkom. U subotu su u večernjim satima atmosferu zagrijali ritmovi žive glazbe na koncertu grupe “Febra”, dok se u nedjelju navečer pjevalo i plesalo na koncertu grupe “Alfa time band”. Prvog dana Ljetnog FIP-a oduševljenje je izazvao i nastup udruge Kumpanija Kosirići Tinjan, odnosno, folklor i mažoretkinje.

Proteklog vikenda Tinjan je bio nezaobilazno mjesto za ljubitelje vrhunskih eno-gastro kombinacija, a ovo je događanje pokazalo da unutrašnjost Istre ima iznimno bogatu i zanimljivu ponudu te omogućilo posjetiteljima da se odlično zabave i ujedno  doznaju zašto je od davnina istarski pršut veliki ponos Istrijana koji ne predstavlja samo prehrambeni proizvod, već i bogatstvo tradicije.

Pročitajte još...