Uživajte u posljednjim danima kolovoza i prvom tjednu rujna u programima TZ središnje Istre

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Julien Duval/Turistička zajednica središnje Istre

Ne želite da  ljeto „pobjegne“ bez da ste iskoristili priliku saznati zanimljivosti o gradićima središnje Istre ili ulovili barem jednu pravu ljetnu feštu u unutrašnjosti Istre? Još uvijek sve stignete, samo odaberite nešto iz program za predstojeće dane

 FULL MOON WALK

Srijeda 30.8. rezervirana je za novi program –  Full moon walk na području Lupoglava. Okupljanje za noćnu šetnju ispod punog mjeseca je u selu Mariškići, ispod groblja u 19:00 sati. Obavezne su čeone lampe i čvršća obuća te odjeća prikladna vremenskim uvjetima. Također voda i snack u obliku proteinske čokoladice ili slično.

Predviđeno trajanje šetnje je 3 sata a duljina srednje zahtjevne staze je 6,5 kilometara. U sklopu šetnje očekuje vas degustacija pčelinjih proizvoda u lokalnom opg-u Baričević. Prijave su obavezne, a sudjelovanje besplatno. Prijaviti se možete putem maila na info@central-istria.com ili pozivom na +38552622460.

BESPLATNA VOĐENA PJEŠAČENJA

Početak rujna, točnije 2.9. rezerviran je za rezerviran je za pješačenje Stazom Quadruvium (717). Kružna je to pješačka staza na području općine Karojbe, a njezino ime Quadruvium latinska je riječ za raskrižje, po kojoj je Karojba dobila ime. Uživat ćemo u pogledu na dvije vrtače – Sopajac i Gavranik, ali i u još nekim povijesno značajnim mjestima. Broj sudionika je ograničen a prijave obavezne na info@central-istria.com ili pozivom na +38552622460.

CENTRAL ISTRIA FREE WALK TOUR

Ne trebate previše istraživati povijest mjestašca u sastavu TZ središnje Istre jer ih možete razgledati u pratnji licenciranog turističkog vodiča za Istarsku županiju i čuti priče o bogatoj povijesti i kulturnim znamenitostima. Razgledi gradova – Central Istria free walk tour, u suradnji s Turističkom agencijom Contineo – odvijaju se na hrvatskom i engleskom jeziku kroz cijeli tjedan.

Razgledi će biti organizirani ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom:

Ponedjeljak je rezerviran za razgled Pićna i Gračišća. Okupljanje će biti u Pićnu, u parku ispred kapele svetoga Roka. Uz prethodnu najavu i nadoplatu moguća su kušanja vina, maslinovog ulja i destilata.

Utorkom će biti organiziran razgled Pazina, a okupljanje će biti ispred Župne crkve Sv. Nikole. U sklopu razgleda moguće je posjetiti i Pazinski Kaštel, odnosno Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina, uz nadoplatu.

Srijedom se odvija razgled Svetog Petra u Šumi i Tinjana. Okupljanje će biti na trgu ispred Pavlinskog samostana u Sv. Petru u Šumi a uključuje Posjet zavičajnoj zbirci Depiera. Uz prethodnu najavu i nadoplatu moguć je posjet Hiži Istarskog Pršuta uz prezentaciju i degustaciju istarskog pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda.

Četvrtkom je na redu razgled Svetog Lovreča. Okupljanje će biti u Istarskoj ulici, ispred caffe bara Dom. Šetnja uključuje posjet manifestaciji „Gušti Lovreča“.

DOGAĐANJA U  MJESTIMA SREDIŠNJE ISTRE

SAMANJ KULTURE U PAZINU

U petak 25.8. u Pazinskom kaštelu održati će se manifestacija „Samanj Kulture“, u sklopu koje će svoje stvaralaštvo prikazati brojne umjetnice i umjetnici pa tako i filmašice i filmaši. Detaljan program nalazi se na Facebook stranicama Udruge Forma.

U Pazinu se također u petak 25.8. s početkom u 20.30h u amfiteatru Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu održava koncert gitarista Petra Čulića.

DANI ISTARSKIH PIVOVARA U SVETOM LOVREČU

Sveti Lovreč postavlja pitanje i odmah nudi odgovor kako se najbolje osvježiti ove sparne subote 26.8., na Trgu Placa i Danima istarskih pivovara. BIRROKRACIJA će ugostiti neke od najboljih craft pivovara s područja geografske Istre, što znači da ćete u subotu imati priliku kušati bire poznatih proizvođača: BURA BREW porečka craft pivovara, Pula na biri – pivovara, Labona Craft Brewery, Vergal Beer i Bruman Craft Brewery.

U Svetom Lovreču se održava i 24. Međunarodni orguljaški festival Organum Histriae i to u nedjelju 27.8. s početkom u 20:00 sati. Nekadašnje značajno sjedište podeštata Mletačke Republike danas skriva mnoge tajne i blaga kulturne baštine, a jedno od najznačajnijih su najstarije orgulje Istre – jedine sačuvane i restaurirane orgulje Petra Nakića. One će ovog puta zasjati pod prstima izvanrednog orguljaša i improvizatora koji, očaran povijesnim orguljama, dolazi čak iz Nizozemske, Erik Jan Eradus.

BORTULJA U TUPLJAKU

Tradicionalna fešta slavi se povodom sv. Bortula, zaštitnika mjesta Tupljak. Besplatni „napuhanci“ za djecu,  nastup pićonskih mažoretkinja, Sunset band i Alen Vitasović, koji svoj nastup započinje u 23:30, a nakon njegovog koncerta i bezvremenskih hitova, do jutra će publiku zabavljati DJ Nikola z Kukurini.

Sve ostale vijesti, informacije o projektima i događanja na području Turističke zajednice središnje Istre možete pronaći na mrežnoj stranici TZSI, Facebooku i Instagramu.

Pročitajte još...