ĆAKULA | Franko Baxa: “Obavljati dužnost načelnika veoma je odgovoran i složen posao, naročito u manjim sredinama”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Franko Baxa jedan je od najdugovječnijih načelnika u Istri. Na čelo Općine Lupoglav stigao je 2001. godine, a do danas postao nezaobilazni faktor razvoja tog lokaliteta. Prvi put za Kampanju „govori“ načelnik Općine Lupoglav…

Prošla je 21 godina otkad ste postali načelnik Općine Lupoglav. Kao prvo, ste se ‘štufali’ i kao drugo, što Vas još pogoni i motivira? Je li se s godinama motiv mijenjao?

Točno je da već 21 godinu obavljam dužnost načelnika, dva mandata kao volonter, a od 2009. godine profesionalno. Posao načelnika je izazovan i jako odgovoran, često jako stresan, te nekada ima momenata kada vam je svega dosta, kada riješite jedan problem, a već su vam dva na vratima, te tako u krug.

Motivi su uvijek isti, napraviti što više za sredinu u kojoj živite, u sklopu mogućnosti koje imate. Motiva i ideja ne nedostaje, problemi koje postoje nastojimo rješavati, nekada uspješno, nekada manje uspješno.

Što su danas najveći problemi Općine Lupoglav? Što bi voljeli ‘riješiti’ do kraja mandata?

Uvijek ima problema, teško je reći koji su najveći problemi, uglavnom su to komunalni problemi, koje svake godine polako rješavamo, tu mogu reći da nam je prioritet izgradnja vodovodnog ogranka Dolenja Vas-Ravno brdo, gdje najviše ovisimo o Istarskom vodovodu Buzet, koji je pripremio svu potrebnu dokumentaciju i prijavio projekt na NPO program, te se čekaju rezultati.

Moram reći da je Istarski vodovod imao razumijevanja za ove naše probleme te se konstantno ulaže u izgradnju nove vodovodne mreže. Do kraja mandata ima još nešto manje od tri godine, zacrtali smo si mnogo planova, a realizacija će nam ovisiti o uspješnosti kod prijava na razne natječaje, obzirom da imamo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju društvenog doma sa sportskim objektima u Lesišćini, želja mi je da taj projekt realiziramo.

Na što ste najviše ponosni, kada su u pitanju proteklih 21 godina? Teško je raditi tako daleku retrospektivu, ali možete li nam reći možda i nekoliko projekata koji su napravljeni?

Nakon 21 godine vođenja općine, teško je reći na što sam najviše ponosan, najviše me veseli kada dođu naši mještani sa nekim problemom i kada im pomognete i riješite im problem koji imaju. Od ostalih investicija i projekata teško je izdvojiti nešto posebno, jer sve što se radi radi se za naše mještane.

Mogu samo napomenuti izgradnju kanalizacije u naselju Vranja i UPOV Boljun što smo u potpunosti financirali putem IPARD programa, napravljene su mrtvačnice na grobljima Gorenja vas, Vranja i Semići, sva rasvjeta nam je nova led rasvjeta već dvije godine, gdje imamo velike uštede, te nam je ostalo za izgraditi 6. dio kanalizacije u Lupoglavu, čime bi se završio projekt kanalizacije u Lupoglavu.

Na posljednjem popisu vaša je općina imala 836 stanovnika. Može li se uopće što napraviti na polju demografije s polja lokalne samouprave i ako da, što?

Nažalost, kao i dosta drugih JLS i općina Lupoglav prema prvim rezultatima popisa stanovništva bilježi pad stanovnika, iako moram reći, da su mi rezultati malo čudni i možda ne baš točni, jer sam radio analizu nakon objave po našim naseljima, te bi rezultati baš i ne odgovaraju sa stvarnim stanjem.

Kroz poboljšanje uvjeta života na našem području, tu mislim na bolju komunalnu infrastrukturu, i  ostale uvjete nastojimo pomoći mladim obiteljima, kao i svima ostalima, i koliko mogu primijetiti, nema odseljavanja ljudi, već je nažalost, veći broj umrlih od rođenih, naročito u zadnjih 4-5 godina.

Kako komentirate činjenicu da se na protekla tri izbora nije javio Vaš protukandidat? To je definitivno pohvala Vašem radu, ali govori li to i o pasivnosti mladih s područja općine?

Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, kao i kod nekih drugih općina i gradova, nisam imao protukandidata na izborima u zadnja tri mandata, jednostavno ne znam zašto.

Obavljati dužnost načelnika veoma je odgovoran i složen posao, naročito u manjim sredinama, gdje imate malo zaposlenih i o svemu morate voditi računa, biti prisutan kod svih događanja, radova, telefon vam zvoni po cijele dane, ujutro od 6.30 do 10 sati navečer, ima jako puno svakakvih obveza vikendom, ali evo sve se to stigne i u svemu ovome jako puno pomaže iskustvo koje se stječe godinama i svaki dan nešto novo naučite.

Iako, je neka percepcija ljudi i javnosti, da ništa ne radimo, to baš i nije tako, ali evo nekako si dozvoljavamo olako suditi o drugima.

Ušli smo u posljednju trećinu 2022. godine – što planirate do kraja godine odraditi?

Polako nam se primiče kraj godine, koja brzo prolazi, do kraja godine imamo već nekoliko ugovorenim poslova, a to su, sanacija zida kaštela u Boljunu, gdje su radovi započeli ovih dana, završili smo javnu nabavu za sanaciju zida na groblju u Dolenja Vasi, u postupku smo nabave za nabavu kontejnera za staklo i tekstil, čeka nas asfaltiranje ceste za zaseok Viskovići, nakon izgradnje vodovodnog ogranka, čekamo rezultate natječaja za nastavak izgradnje kanalizacije u Lupoglavu, te moram reći da su svi ovo navedeni radovi sufinancirani od raznih institucija, ministarstva kulture, ministarstva graditeljstva, Fond za zaštitu okoliša, Hrvatske vode…

Nastojimo za sve naše investicije, bilo veće ili manje, osigurati sufinanciranje kroz druge institucije, javljanjem na razne natječaje. Moram napomenuti da smo završili izgradnju oborinske kanalizacije uz NC u Semićima, koje nam je sufinancirala Istarska županija.

Pročitajte još...