EKSLUZIVAN INTERVJU | Jan De Jong: „Govorim iz iskustva kada kažem da više novca ne znači više sreće”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jan De Jong poznat je diljem Hrvatske zbog svoje specifične priče. Rođeni Nizozemac doselio se 2006. u Hrvatsku s planom da ovdje ostane tek godinu dana. No, sudbina i njegove odluke dovele su ga do toga da ovaj poduzetnik osnuje svoju prvu tvrtku s 22 godine, a danas je itekako uspješan u svojoj branši.

Zanimljiv je i po tome što je svojim zaposlenicima uveo četverodnevni radni tjedna, a najviše je zaslužan za to što je u Hrvatskoj vrlo dobro zakonski reguliran boravak digitalnih nomada, koji su veoma zanimljivi i središnjoj Istri te ih je i kod nas sve više.

Na početku, Jan, krenimo s pomalo leksikonskim pitanjem. Koje tri karakteristike u društvu su bolje u Nizozemskoj nego u Hrvatskoj, a koje tri obrnuto, imamo izraženije mi u odnosu na Nizozemce?

Jasno, moram generalizirati odgovarajući na ovo pitanje… Ali, dopustite mi da kažem da su Nizozemci općenito točniji, bolje raspolažu novcem i tolerantniji od Hrvata.

Hrvati su topliji i vrlo gostoljubivi (nikada ne možete nekoga posjetiti i otići praznog želuca). Ljudi u Hrvatskoj bolje znaju uživati u životu. Ovdje ne živimo da bismo radili, nego radimo da bismo živjeli. Hrvati su vrlo strastveni…ili mogli bismo reći – puni temperamenta.

U redu, imate nekoliko tvrtki, uživate u svom poduzetništvu, ali koji su vaši hobiji? Kada imate nekoliko slobodnih sati, što najviše volite raditi?

Dok sam u svojim ranim godinama poduzetništva bio usredotočen samo na izgradnju i razvoj svog poslovanja, ovih sam dana sve više usredotočen na svoju dobrobit, i psihičku, i fizičku. Vježbam u teretani tri ili četiri puta tjedno, u čemu istinski uživam. Provodim puno vremena sa svojom obitelji.

Imamo četiri djece u dobi od devet do tri godine, pa sam zahvalan što mogu raditi od kuće i biti kod kuće više nego prije kako bih provodio vrijeme s njima. Volim putovanja, kako po Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Volim gastronomiju, posjećivati vinarije, odsjedati u nevjerojatnim hotelima…I volim provoditi vrijeme s prijateljima u našem domu u blizini Splita.

U ovom trenutku (nogometno) Svjetsko prvenstvo održava se u Kataru. Imajući to na umu, preuzima li novac dominaciju u svijetu? Što mislite o tome, je li novac svakim danom važniji?

Mislim da je novac uvijek vladao svijetom. I to je pitanje koje si svi moramo postaviti. Želimo li da nama vlada novac? Svima nam je potreban novac za život. Ali, govorim iz iskustva kada kažem da više novca ne znači više sreće.

Ako želite pronaći sreću, najvažnije je pronaći svoju svrhu. Što je to što želite raditi i što je to što vam je strast? Kako pridonosite boljem sutra, ne samo za sebe nego i za svoju okolinu. Ako težiš takvim stvarima umjesto novcu, onda mislim da ćeš pronaći pravu sreću…

Jeste li imali prilike boraviti u Istri? Gdje i što želite vidjeti u Hrvatskoj, a do sada niste uspjeli vidjeti?

Da, posjetio sam Istru mnogo puta. Mogu reći da je među mojim najdražim regijama u Hrvatskoj. Vidio sam puno Istre, od Buja, Motovuna, Pule, Rovinja, Pazina, Žminja, Poreča, Brijuna…i mnogih drugih manjih gradova.

S obzirom na to, mislim da sam obišao gotovo sve dijelove Hrvatske. Jedna regija koju bih vjerojatno još trebao istraživati više nego što sam do sada je Slavonija.

Pročitajte još...