Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja: u Savičenti krajem listopada i u studenom tri predavanja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Mentalno zdravlje je tema o kojoj se sve češće priča. Ipak, da se izbjegnu potencijalne miskoncepcije: Mentalno zdravlje se odnosi na stanje dobrobiti osobe i osobi omogućava realiziranje vlastitog potencijala, sposobnost suočavanja sa stresom, produktivan rad i doprinos zajednici.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 1 od 5 osoba suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja, no nažalost, samo jedna od tih osoba dobiva stručnu pomoć. Teškoće u mentalnom zdravlju mogu otežavati odnose sa drugim ljudima, obavljanje svakodnevnih aktivnosti, radnu produktivnost te zadovoljstvo životom. Razlozi nedobivanja stručne pomoći su nedostatak praćenja i trijaže, nedovoljna dostupnost pomoći, duge liste čekanja, visoka cijena, nedostatak percipirane potrebe za traženjem stručne pomoći te stigmatizacija, sram i strah.

Aktivnosti Društva psihologa Istre obuhvaćaju organiziranje i provedbu niza aktivnosti namijenjenih stručnom usavršavanju psihologinja i psihologa, no dio aktivnosti namijenjen je općoj populaciji koja iskazuje potrebe na koje Društvo psihologa Istre odgovara. U tom pogledu, stanovnicima s područja Svetvinčenta nudi se projekt “(B)Ura mentalnog zdravlja”. Sam projekt odvija se kroz ciklus psiholoških radionica čiji je cilj jačati svijest mještana/ki Općine Svetvinčenat i okolice o važnosti brige o mentalnom zdravlju. Mentalno zdravlje se može poboljšati i sačuvati, a neke kompetencije se žele predstaviti široj zainteresiranoj publici kroz radionice.

U nastavku je link na prijavni obrazac za sudjelovanje: https://forms.gle/3iFLiyTzqyFqw7JM7

U sklopu projekta provest će se ukupno tri radionice, koje će voditi psihologinje, članice Društva psihologa Istre:

Prva radionica,”Kako biti dobro usprkos svemu” na rasporedu je 26. listopada od 18 do 19.30, a vodit će ju Tina Gregorović Hlušička. Drugu će voditi Katija Križman pod nazivom “Kako razvijati emocionalnu otpornost kod djece?” koja će se održati  9. studenog od 18.00 do 19.30 sati, a treća “Prepoznavanje i prevencija stresa”, bit će 23. studenog, od 18 do 19.30 sati, vodit će Sanja Matijaš.

Projekt je sufinanciran sredstvima osiguranim kroz Javni poziv za financiranje projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode organizacije civilnog društva na području Općine Svetvinčenta za 2023. godinu.

 

Pročitajte još...