Priopćenje HND: “Frankova najava više djeluje kao početak procesa uspješne likvidacije Glase Istre”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poslalo je danas dopis predsjednici Uprave Novog lista Ankici Kruljac i članu uprave Glasa Istre Ivici Božanu, s obzirom na tešku situaciju u jedinom dnevnom istarskom listu Glasu Istre. Dopis u nastavku prenosimo u cijelosti.

„Poštovana gospođo Kruljac, predsjednice Uprave Novog lista, poštovani gospodine Božan, članu Uprave Glasa Istre,

Ovim putem obraćamo vam se ispred Hrvatskog novinarskog društva koje je zabrinuto najnovijim informacijama o situaciji u dnevnom listu Glas Istre.

Zanima nas  je li točna informacija o sastanku redakcije Glasa Istre u petak, 23. lipnja, na kojem je zaposlenicima rečeno kako se od 1. srpnja gasi poduzeće Glas Istre. Dakle, novine idu pod Novi list.

Zanima nas je li točna informacija da neće biti otpuštanja novinara, ali će se otpuštati u grafici, računovodstvu i drugim pratećim službama. Naime, glavni urednik Glasa Istre, Robert Frank, sinoć je objavio tekst u kojem se praktički slavodobitno najavljuje proces integracije Glasa Istre i Novog lista. Za HND ova najava više djeluje kao početak procesa uspješne likvidacije Glase Istre.

Zanima nas znači li to da Glas Istre postaje još jedan od periodičnih podlistaka u Novom listu te daljnju devastaciju lokalnog novinarstva dijeljenjem otkaza zaposlenima u istarskom dnevnom listu.

Kako je došlo do ove situacije u kojoj  Glas Istre proizvodi gubitke i postaje teret, ako se sjetimo da je prije samo  dvije godine glavni urednik Frank tvrdio da “Glas Istre nikad nije bio stabilniji”.

HND već godinama upozorava na situaciju u Glasu Istre i na uništenje nekad ugledne i snažne novine kojem je itekako je kumovala i vladajuća politika.

Prisjetimo se samo sramotnog obračuna glavnog urednika preko novina s kolegicama Chiarom Bilić, Danijelom Bašić Palković, Borkom Petrović i kolegom Zoranom Angeleskim koji su upozoravali na cenzuru i brojne druge nepravilnosti u Glasu Istre.

Poštovana gospodo, hoće li doći do smanjenja plaća? Hoće li doći do otpuštanja novinara i novinarki koji ostaju raditi na portalu? Je li točna informacija da će se novinarima i novinarkama Glasa Istre ponuditi ugovori o radu na određeno vrijeme?

Hoće li novi glavni urednik onoga što ostane od Glasa Istre postati Ivica Tomić, kojeg već četiri godine svjesno kršeći Redakcijski statut držite na funkciji v.d. glavnog urednika ne samo Novog lista već i Zadarskog lista.

Ovo je za identitet Istre i Istrana udarac jednak onom gašenju Uljanika. Glas Istre koji je počeo izlaziti 1943. i u kojem je objavljeno pripojenje Istre matici zemlji, nakon trideset godina političkog gušenja sada bi trebao nestati voljom vaših vlasnika u Glasu Istre, Novom listu i Zadarskom listu.

HND ne može prihvatiti ovakvo stanje i obratiti ćemo se svim najvažnijim institucijama. Ovo je za nas prvorazredno političko pitanje.

Nažalost, kao što smo više puta upozoravali, vladajuća politika u Istri desetljećima je svojim potezima gušila Glas Istre, a slovački fond J&T kojeg predstavljate svojim poslovanjem postaje egzekutor novine.

Jesu li Novi list i Zadarski list iduće mete egzekucije, jer teško je oteti se  dojmu da vlasnici koje predstavljate ne znaju što bi ovim, nekad slavnim  medijskim kućama koje su za par godina svojeg upravljanja uspješno upropastili.

S poštovanjem,

Za Izvršni odbor HND-a:

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a

Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a

Pročitajte još...